Морето на раздора - Николай Скарлатов

Морето на раздора
Автор: Николай Скарлатов
Обем: 280 стр.
Формат в мм.: 140х215
Издател: ИК "Изток Запад"
Мека подвързия
Дата на включване: 2018-07-01
Нашата цена: 14.56 лв
 

Азиатско-тихоокеанският район стана център на световните събития. В Югоизточна Азия, Източно и Южнотокитайско море, Корейския полуостров, Океания през последните години се извършват процеси, характерни за целия свят. В този район хегемон беше САЩ, но вече Китай претендира да сподели неговото място. Еднополярното устройство на света постепенно отстъпва место на многополярното. След окончателното оформяне на новия световен ред решенията за света ще се взимат от много центрове.

Китай продължава възходящото си развитие. Неговото политическо позициониране като регионален лидер и събитията, случващи се в Югоизточна Азия и ЮКМ, правят страната не само най-важен икономически партньор, но и най-сериозен конкурент и съперник на САЩ.

Пренасочването на руската политика към Евразия и съюза на Русия с Китай затруднява още повече хегемонията на САЩ в района. Въпреки че подходът на Доналд Тръмп е по-различен от този на Барак Обама, ЮКМ ще остане център на съперничество на Великите сили.

За да станат фактите и събитията по-ясни, на някои места в книгата е повторена накратко по-съществената информация. Така случващото се в ЮИА се възприема по-лесно.

Николай Скарлатов е роден през 1943 г. Завършва гимназия и университет в София. Защитава докторат в Икономическия институт „Карл Маркс“ (сега УНСС), София. Работил в областта на външната търговия в България и в чужбина.

Автор е на книгите:

„Развитие на икономическите отношения между България и Гърция“

„Търговията между България и Гърция“( издадени в Гърция)

„Корупцията и кризата в ЕС в периода 2008–2013 г.“, изд. „Труд“

„Гърция в прегръдката на „тройката“, изд. „Изток-Запад“, 2014 г.

Автор на различни материали в текущия печат. Участвал в Международния икономически форум, Давос.

В момента е изпълнителен директор на „Фонд за недвижими имоти България“ АДСИЦ. Председател е на сдружението „Обединение за гражданско общество“.