Цветан Тодоров за България - Стоян Атанасов

Цветан Тодоров за България
Автор: Стоян Атанасов
Обем: 272 стр.
Формат в мм.: 140х215
Издател: ИК "Изток Запад"
Мека подвързия
Дата на включване: 2018-07-01
Нашата цена: 14.56 лв
 

Тодоров не е написал отделна книга за България. Но спомените и размислите за родната страна заемат важно място в неговото творчество. Макар че те винаги са органична част от друго цяло – съответното изследване – групирането им под общата рубрика „За България“ е възможно и желателно. Така аз подбрах най-важните текстове за България, които Тодоров е оставил. Година преди неговата кончина му показах своя подбор. Той одобри идеята и текстовете за бъдещия сборник. Замислил съм го в стремежа си българският читател да получи по-пълна представа за идейната и емоционалната връзка на Тодоров с България.

Не съм си поставял за цел да включа в сборника всички редове за България, оставени от Тодоров. Тази книга не е архивен документ. Нейните амбиции са по-малки, доколкото нямат претенцията за изчерпателност, но в същото време и по-големи, защото предлагат ключ и основа за тълкуване на един от големите мислители на нашето време. Пък и го доближават до нас, неговите сънародници.

- Стоян Атанасов

Проф. Стоян Атанасов e преводач от френски език и университетски преподавател по френска литература, автор на множество произведения, посветени на френската литература (Средновековие и Ренесанс). Редактор и преводач на голяма част от книгите на Цветан Тодоров.