Пещерата на Просперо - Лорънс Дърел

Пещерата на Просперо
Автор: Лорънс Дърел
Обем: 184 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Прозорец"
Мека подвързия
Дата на включване: 2018-07-23
Нашата цена: 13.65 лв
 

Книгата не е в наличност
Лорънс Дърел е един от големите английски писатели на XX век. Най-известният му роман „Александрийски квартет“ e издаден и у нас. Като пътепис обаче мнозина критици смятат „Пещерата на Просперо“ за неговия шедьовър.

Книгата представлява дневник на писателя от живота му на остров Корфу в годините непосредствено преди Втората световна война. В началото на 1937 г. той и жена му заживяват в рибарска къща в северния край на острова. Дърел е запленен от вълшебния свят, в който попада. Освен природните красоти той описва и историята на Корфу – повече кървава, отколкото идилична. С чувство за хумор и проницателност, но и с много любов рисува местните хора, селските мъдреци и чешити, колорита на тяхното облекло, нрави и начин на мислене.

Лорънс Дърел е истински поет и преживяванията му в Корфу са виртуозно пресъздадени на красив и богато нюансиран език. Книгата има мигновен успех, въпреки че излиза по време на войната. „Начинът, по който тя беше приета – пише Дърел, – ме изненада и зарадва. И нейният нестихващ успех през годините винаги ме е трогвал и обнадеждавал, че ненапразно съм таял младежката си мечта да стана писател.“