Родства по избор - Йохан Волфганг фон Гьоте

Родства по избор
Автор: Йохан Волфганг фон Гьоте
Обем: 256 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Апостроф"
Мека подвързия
Дата на включване: 2018-08-28
Нашата цена: 12.73 лв
 

Поетичен роман, превърнал се в образец за световна класика

„Родства по избор“ е последният роман, излязъл изпод перото на гениалния поет и писател Гьоте. Публикувано за първи път през 1809 г., това зряло и забележително произведение е издържалопроверката на времето и вече два века се нарежда сред най-четената световна класика.

Литературното творчество на Гьоте съчетава чистотата и елегантността на стила с богато художествено въображение и с дълбоки философски идеи. „Родства по избор“, чийто създател освен благородник по рождение и безспорен новатор в литературата, неслучайно има огромното влияние над европейския неокласицизъм и романтизъм в края на XVIII в. и началото на XIX в.

Героите в тази творба на Гьоте поразяват със своята мъдрост, искреност и чистосърдечност. Всеки от тях е пример как човек може вечно да търси щастието, без да губи достойнството си и гордо дaуправлява живота си. Мъдри мисли, сентенции и идеи са прекрасно вплетени в интригуващия сюжет и това превръща романа в един своеобразен вечен и ценен философски трактат.

Йохан Волфганг Гьоте е роден на 28 август 1749 г. във Франкфурт на Майн, по това време свободен град в рамките на Свещената Римска империя. Благородник от 1782 г., в продължение на десетилетие е държавен министър във Ваймар. Той остава в историята и eизвестен най-вече като немски писател, поет, драматург, хуманист, учен, философ и политик.

Гьоте е сред основните фигури на немската литература и европейския неокласицизъм и романтизъм в края на XVIIIв. и началото на XIXв. Автор на „Фауст“ и „Теория на цветовете“, той вдъхновява Чарлз Дарвин със своите антропологични изследвания и интереса си към еволюцията. Влиянието на Гьоте се разпростира в цяла Европа и през следващото столетие произведенията му оказват значително въздействие върху музиката, драматургията и поезията на континента.