Новите положения при платежните услуги. Приложен коментар на Закона за платежните услуги и платежните системи - Камелия Касабова, Минка Тюфекчиева-Михайлова

Новите положения при платежните услуги. Приложен коментар на Закона за платежните услуги и платежните системи
Автор: Камелия Касабова, Минка Тюфекчиева-Михайлова
Обем: 296 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Труд и право"
Мека подвързия
Дата на включване: 2018-09-13
Нашата цена: 21.84 лв
 

Книгата „Новите положения при платежните услуги. Коментар на Закона за платежните услуги и платежните системи“ си поставя за цел да представи новите моменти в правната уредба на платежните услуги и изискванията пред доставчиците на платежни услуги – банки и платежни институции след приемането на новия Закон за платежните услуги и платежните системи, обнародван в ДВ бр. 20 от 6 март 2018 г. С него се въвеждат изискванията на Директива 2015/2366 на Европейския парламент и на Съвета от 25 ноември 2015 г. за платежните услуги във вътрешния пазар, за изменение на директиви 2002/65/ЕО, 2009/110/ЕО и 2013/36/ЕС и Регламент (ЕС) № 1093/2010 и за отмяна на Директива 2007/64/ЕО. Целта на директивата и създадения въз основа на нея нов ЗПУПС е създаването на интегриран европейски пазар на дигитални услуги.

Авторите представят новата правна рамка с акцент върху електронните разплащания, като засягат и свързаната с проблематиката подзаконова уредба, Делегираните регламенти на ЕС и Насоките (GL) на Европейския банков орган.

Отделено е специално внимание на правното положение на новите субекти - доставчици на услуги по предоставяне на информация за сметка, както и на предлаганите нови услуги – иницииране на платежна операция и предоставяне на информация по сметка. Разглеждат се и други въпроси, като промяна в рамковите договори, платежна сметка за основни операции, изпълнение и коригиране на операции, взаимодействие с други правни актове на Европейския съюз и др.

Акцент в коментара са новите изисквания по отношение на сигурността на платежния процес и по-конкретно на изискването за задълбочено установяване на идентичността на клиента при електронни платежни операции.

Анализирана е и дългогодишната практика на Помирителната комисия за платежни спорове.