Пътят към несвободата - Тимъти Снайдър

Пътят към несвободата
Автор: Тимъти Снайдър
Обем: 416 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Обсидиан"
Мека подвързия
Дата на включване: 2018-10-07
Нашата цена: 18.20 лв
 

Книгата не е в наличност
Заблуждавани от стряскащи заглавия, ние се нуждаем от книги, които да ни накарат да се спрем, да направим крачка назад и да се опитаме да проумеем как Америка се оказа в тази хаотична ситуация. Една от най-добрите подобни книги през 2018 г. е фундаменталното и проницателно изследване на Тимъти Снайдър за това как токсичните идеи, автократичната власт и фалшивите новини се разпространяват от Русия към Украйна, Западна Европа, а сега и към Белия дом. Във време, когато политиката на апокалипсиса преследва американската демокрация, Снайдър ни помага да си дадем сметка как сме се озовали в това положение и може би как да се измъкнем от него.

„Тайм”

След края на Студената война победата на либералната демокрация изглеждаше окончателна. Анализаторите обявиха края на историята, уверени в предстоящото мирно бъдеще на света. Тази увереност се оказа неуместна. Авторитаризмът се върна в Русия и през второто десетилетие на ХХІ век плъзна от Изток на Запад, подпомогнат от войната в Украйна и руската кибервойна в Европа и САЩ.

Русия намери съюзници сред националисти, олигарси и радикали навсякъде по света, а стремежът ѝ да подкопае западните институции, държави и ценности получи резонанс в самия Запад. Възходът на популизма, британският вот срещу ЕС и избирането на Доналд Тръмп за президент бяха цели на Русия, но тяхното постигане доказа уязвимостта на западните общества.

В това задълбочено изследване на съвременната история Снайдър разкрива действителното естество на заплахата за демокрацията и върховенството на закона. Като посочва недвусмислените варианти на избор, пред които сме изправени – равенство или олигархия, индивидуализъм или тоталитаризъм, истина или лъжа, – той ни предлага път напред през времето на фундаментална несигурност.

Този блестящ и тревожещ анализ трябва да бъде прочетен от всеки, който иска да разбере политическата криза, обхванала света днес.

„Ню Йорк Таймс”

Измежду всичките книги, които се опитват да обяснят днешната криза на западната либерална демокрация, никоя не е по-красноречива и по-плашеща от „Пътят към несвободата” на Тимъти Снайдър.

„Форин Афеърс”