Южноафриканска република - Мартин Дойков

Южноафриканска република
Автор: Мартин Дойков
Обем: 192 стр.
Формат в мм.: 160х230
Издател: ИК "Еуниката"
Мека подвързия
Дата на включване: 2018-10-07
Нашата цена: 18.20 лв
 

Книгата „Южноафриканска република“ е издание в областта на географското странознание. Чрез нея читателят ще се запознае с природата, населението, икономиката, регионите, градовете, туристическите обекти и пр. на тази интересна страна, разположена в най-южната част на Африка, по бреговете на два океана – Атлантически и Индийски.

Написана е въз основа на авторско пътуване с помощта на жителя на Йоханесбург Спиро Паизис. Използвани са редица литературни източници. Текстът е придружен от много фотографии, направени предимно от автора. Географското странознание се налага като необходимост в нашия свят. Авторът споделя мислите за географията на френския географ Жан Дреш: „Географията е универсална наука, която обхваща всички науки за човека и земята, с една дума всички конкретни пространствени науки. Тя е синтез от разнородни науки, по-скоро е нов ъгъл на зрение, отколкото отделна частна дисциплина... Географът хвърля светлина върху науките за земята и човека с чувство на превъзходство над тесния специалист, негоден според него за широки обобщения, защото географията е началото и краят на всяка наука за земята. Той е човекът на обобщаващите идеи. Завоевател по природа, географът не се колебае да бъде последователно геолог, историк, ботаник, икономист и да крачи през всички синори, за дълбока изненада и възмущение на специалистите.“

В наше време мнозина си задават въпроса, свързан с енциклопедичния характер на американското списание „Нешънъл Джиографик“. Отговорът е, че това е географията, светът и всичко в него.