Психоаналитична диагностика. Разбиране на структурата на личността в клиничния процес - Нанси Макуилямс

Психоаналитична диагностика. Разбиране на структурата на личността в клиничния процес
Автор: Нанси Макуилямс
Обем: 456 стр.
Формат в мм.: 170х240
Издател: ИК "Леге Артис"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2018-10-07
Нашата цена: 32.76 лв
 

Разбиране на структурата на личността в клиничния процес.

Книгата „Психоаналитична диагностика" отдавна се е превърнала в нормативен текст в много програми за обучение на психоаналитици навсякъде по света. Подробен, изключително добре организиран текст за диагностика, основан на развиващата се психоаналитична теория и фокусиран върху свързването на диагнозата с подходящия терапевтичен отговор. Опитните терапевти ще се радват на задълбочен курс на опресняване, като същевременно поглъщат нови идеи, а по-малко опитни клиницисти ще получат солидна структурна основа и важни насоки за своята клинична работа.

„Основната цел на тази книга е да направи практиката по-добра, а не да разреши който и да било от концептуалните и философски проблеми, изобилстващи в психоаналитичната литература. Интересувам се повече от това да бъда педагогически полезна, а не да съм безспорно „права".
Главна тема е безсмислието да се диагностицира на основата само на проявения проблем. Най-вече исках да поддържам жива нагласата, която отговаряше на десетилетия клиничен опит и обсъждане, в които човешките същества са били разглеждани като сложни цялости, а не като съчетания от болестни симптоми. Днес е още по-важно психотерапевтите да имат евристично, но научно просветено усещане за цялостната психология на всеки един пациент."
Нанси Макуилямс (Из „Предговор")

Ако „очарователен учебник" изглежда като оксиморон, тогава добре дошли в „Психоаналитична диагностика" на Нанси Макуилямс. Толкова чудесна е книгата й.
Също както политиката, психотерапията е изкуството на постижимото.
Реалистичните цели предпазват пациентите от обезсърчаване, а терапевтите от професионално прегаряне.