Новели за една година - Луиджи Пирандело

Новели за една година
Автор: Луиджи Пирандело
Обем: 216 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Колибри"
Мека подвързия
Дата на включване: 2018-11-24
Нашата цена: 14.08 лв
 

С размаха на замисъла и ярката дарба на разказвача се открояват стотиците истории, събрани под наслова „Новели за една година“ – по една за всеки ден, като „множество огледалца“, отразяващи живота в неговата цялост.

В тях се преплитат различни теми – социални мотиви, патриотични пориви, разочарование от крушението на идеалите на италианското Ризорджименто, строги провинциални нрави и предразсъдъци, интимни преживявания. Героите са несретници, самотници, чудаци, гарибалдийци, ветерани от битките за обединение на Италия, люде честни и безчестни, решителни и слабоволни, простодушни и притворни. С проникновен психологизъм Пирандело рисува пъстра мозайка от късове човешко битие, трагични, комични и трагикомични, парадоксални, гротескни, понякога абсурдни, които раняват или просветляват, обръщат съдби или убиват.

Подбраните в това томче 14 новели будят тъга, усмивка, удивление, съчувствие, подтикват към размисъл за многоликата участ човешка, поднесени от перото на един писател хуманист.

Световноизвестният италиански драматург, белетрист и поет Луиджи Пирандело (1867-1936), един от големите творци на XX век, лауреат на Нобелова награда за литература (1934), е роден сред суровата магия и древните традиции на безмилостно обжарената от слънцето Сицилия, положила траен отпечатък върху светогледа и душевността му. Новатор в театъра, художник на „разкъсаните нишки“ и отчуждението, портретист на кризата в съзнанието на модерния човек, верен на своята максима „Аз не живея моя живот, аз го пиша“, Пирандело оставя огромно книжовно наследство.