В коледната нощ - Клемънт Кларк Мур

В коледната нощ
Автор: Клемънт Кларк Мур
Обем: 16 стр.
Формат в мм.: 170х240
Издател: ИК "Изток Запад"
Мека подвързия
Дата на включване: 2018-12-08
Нашата цена: 7.27 лв
 

Публикувано за пръв път през далечната 1823 г., днес „В коледната нощ” е едно от най-известните и обичани коледни стихотворения в света. Нещо повече – то въвежда и налага популярния в наши дни облик на Дядо Коледа като весел и закръглен старец, който носи чувал с подаръци. От същото стихотворение произхождат и знаменитите имена на вълшебните елени, впрегнати в летящата шейна:

Не се помайвай, Виксън! Дий, Блитцън, Дашър, Прансър!

Напред Комета, Купидон, и вие, Донър, Дансър!

Нагоре, бързоноги, към стрехата се вдигнете!

Шейната с даровете до комина отнесете!“

Като завихрени от буря есенни листа,

впрягът еленски към висините полетя.

И Дядо Коледа със свойта писана шейна

сред тропот на копитца на покрива се спря.

“Туп-туп! Трак-трак! Тупур-тупур!” над мене прозвуча.

Прозореца захлопнах и обърнах глава.

В комина чу се „Фиууу! Фиууу!“ и докато мигна,

през камината ни Дядо Коледа пристигна.

Подарете си една незабравима коледна нощ с магическите думи на Клемънт Мур, които радват и малки, и големи вече две столетия!

Клемънт Кларк Мур (1779–1863) е писател и американски професор по ориенталска и гръцка литература, както и божествени и библейски учения в Главната богословска семинария на протестантската епископска църква в Ню Йорк. Семинарията е направена на земя, дарена от Мур и продължава да съществува на 9-то Авеню в Манхатън. Връзката на Мур със семинарията продължава повече от 25 години.

Той е най-популярен като автор на коледното стихотворение "Посещението на Свети Никола", публикувано за първи път анонимно през 1823 г. По-късно стихотворението променя заглавието си на "В коледната нощ" и е публикувано в многобройни илюстрирани версии на различни езици.