Какавидите - Джон Уиндъм

Какавидите
Автор: Джон Уиндъм
Обем: 208 стр.
Формат в мм.: 140х215
Издател: ИК "Изток Запад"
Мека подвързия
Дата на включване: 2019-01-20
Нашата цена: 12.74 лв
 

„Какавидите“ ни показва едно плашещо, но напълно възможно бъдеще, в което познатият свят е унищожен от ядрена война, а малкото оцелели хора живеят в постоянен страх от генетични мутации.

Дейвид, главният герой в книгата, е роден в общност на религиозни фанатици, които ненавиждат всяко отклонение от „Божествения модел“. Противоестествените растения и животни се унищожават под съпровода на химни, а мутиралите хора (които вече не се считат за човешки същества) са преследвани и убивани със същия религиозен плам... освен ако не успеят да избягат в Злите земи, където „дяволът обработва обширните си имения, а Божиите закони са станали за смях“. И Дейвид не вижда нищо нередно в това, защото е отгледан със съвети и предупреждения като „Да бъде благословено нормалното“, „В чистотата е нашето спасение“ и „Пази се от мутанта!“. Докато един ден не открива, че самият той е Отклонение...

Едновременно постапокалиптична фантастика, антиутопия и роман за порастването, „Какавидите“ е книга за религиозния догматизъм и страха от различното, която днес звучи по-актуално от всякога.

Задъхано четиво, което държи в напрежение до самия финал... и кара читателя да се замисли за ефимерността на цивилизацията, която сме изградили.

- Бостън Глоуб

Брилянтен роман... Първокласна научна фантастика, която ще радва поколения от читатели.

- Отава Ситизън

„Какавидите“ изпреварва и превъзхожда много от днешните антиутопични трилъри... Тя изследва нетолерантността и фанатизма, докато препуска към един наистина неочакван финал.

- Сиатъл Таймс

Може би най-въздействащата и мъдра творба на Джон Уиндъм.

- SFReview.net

Джон Уиндъм (1903–1969) е британски писател, едно от големите имена в научната фантастика. Автор е на 12 романа, най-известни сред които са „Денят на трифидите“, „Кукувиците от Мидуич“, „Чоки“ и „Какавидите“.

Роден е в Бирмингам, Великобритания. Няма висше образование, занимава се с различни дейности, за да си изкарва прехраната.

Първите му разкази са публикувани в средата на 20-те години на 20 век, в обикновени списания, а не такива с научно-фантастична насоченост. Произведенията му са в различни жанрове, включително научна фантастика и детективски романи. По време на Втората световна война Уиндъм работи в армията, където продължава да пише. Първият му роман излиза през 1935 г., но истински известен става с романа „Денят на трифидите“, който излиза през 1951 г. Романите, които той пише след това се радват на много почитатели в читателските среди на научна фантастика. Някои от неговите романи са филмирани.

Джон Уиндъм умира през март 1969 г.