Завръщането на Албърт у дома - Омър Хикъм

Завръщането на Албърт у дома
Автор: Омър Хикъм
Обем: 416 стр.
Формат в мм.: 140х215
Издател: ИК "Изток Запад"
Мека подвързия
Дата на включване: 2019-01-27
Нашата цена: 18.11 лв
 

30-те години на миналия век. Елзи и Омър учат заедно в училището на миньорско градче в Западна Вирджиния. Елзи мрази това място и заминава да търси нов живот във Флорида. Там между нея и талантливия танцьор и бъдещ актьор Бъди Ебсън припламва любовна искра. Но когато Бъди заминава за Холивуд, Елзи се връща у дома и приема предложението за брак на Омър, сбъдвайки най-големия си страх – да стане миньорска съпруга.

Споменът за безгрижните дни във Флорида не угасва в сърцето на Елзи благодарение на необичайния сватбен подарък от Бъди: малък алигатор. Кръщава го Албърт и той става нейният чудноват и доста страховит домашен любимец. Омър обаче й поставя ултиматум: той или алигаторът! Елзи избира него, но при едно условие: да помогнат на Албърт да се завърне у дома.

Така започва едно щуро пътешествие, което включва Елзи, Омър, Албърт и... един петел. Ще изминат над 1000 мили, ще преживеят невероятни приключения и ще срещнат още по-невероятни хора (като Стайнбек и Хемингуей). През целия път обаче ги преследва призракът на Бъди, а как един обикновен мъж може да съперничи на една мечта?

Нищо обаче не е такова, каквото изглежда: Албърт не е просто алигатор, нито петелът е просто петел. Нужна е щипка чудатост и известна доза авантюризъм, за да се потопите докрай в това фантастично пътешествие. Защото в крайна сметка всички премеждия се оказват пътища за откриване на себе си и на онова странно, необяснимо, но удивително чувство, наречено любов.

Омър Хадли Хикъм Джуниър (роден на 19 февруари 1943 г.) е американски автор, ветеран от Виетнам и бивш инженер на НАСА, обучавал първите японски астронавти. Той става известен с мемоарите си от 1998 г., които по-късно са пресъздадени във филма "Октомврийско небе", посветен на неговите детски години и опитите му заедно с негови приятели да построят ракета. Печели различни литературни награди за своите книги, а някои от тях са бестселъри на "Ню Йорк Таймс". Една от най-успешните му книги е "Завръщането на Албърт у дома".

Омър Хикъм е роден и израснал в Западна Вирджиния. Завършва гимназия през 1960 г. По това време заедно със свои приятели участват в състезание по ракетомоделиране. След много опити се класират за Националния панаир на науката и печелят златен и сребърен медал в областта по ракетомоделирането.

Хикъм е служил като първи лейтенант в четвърта пехотна дивизия на американската армия от 1967 до 1968 г. по време на Виетнамската война. Носител е на медалите „Похвала на армията“ и „Бронзова звезда“. Общо той служи шест години активно и е почетно уволнен в чин капитан през 1970 г.