Бекомберя: ода за моето семейство - Сара Стридсберг

Бекомберя: ода за моето семейство
Автор: Сара Стридсберг
Обем: 202 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Персей"
Мека подвързия
Дата на включване: 2019-05-01
Нашата цена: 9.10 лв
 

Когато Джими Дарлинг е приет в Бекомберя, психиатрична болница извън Стокхолм, дъщеря му Джаки започва да прекарва все повече време там, а когато майка й заминава на почивка на Черно море, болницата става целият свят на Джаки. Главният лекар е Едвард Винтершон. През някои вечери той води Джими и няколко други пациенти на големи партита в града. Веднага след като колата на Едвард преминава през портите, на задната седалка се отваря първата бутилка шампанско. „Една вечер отвъд границите на болницата отново ви прави хора“ - казва той на пациентите си.

В болницата се срещаме също с Ингер Фогел, която сякаш обитава зоната на здрача между ред и опустошение, и пациентката Сабина - обект на желание както на Джими, така и на д-р Винтершон - със своята мания за свобода и смърт.

„Бекомберя“ изследва любовта на Джаки към баща й и начина, по който тя го вижда като дете и като възрастна жена и майка. В красивия роман на Сара Стридсберг психиатричната болница, разположена в прекрасен парк близо до езеро, придобива почти митични измерения, едновременно като ангел на възмездието и като спасител, опитващ се да спаси разстроените души.

Романът е носител на Наградата за литература на Европейския съюз.

Родена през 1972 г., Сара Стридсберг е писател и драматург. Живее в Стокхолм. Първият й роман „Щастливата Сали“ излиза през 2004 г., а пробивът й идва две години по-късно с публикуването на „Факултет за сънища“. С романа си „Бекомберя - ода за моето семейство“, е номинирана за четвърти път за престижната награда „August“. През 2016 г. тя става най-младият член на Шведската академия и едва десетата жена, някога постигала това.