На произвола - Хесус Карраско

На произвола
Автор: Хесус Карраско
Обем: 208 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Унискорп"
Мека подвързия
Дата на включване: 2019-05-05
Нашата цена: 12.74 лв
 

Едно момче, избягало от дома, слуша, приклекнало в дълбините на скривалището си, виковете на мъже, които го търсят. Когато хайката отминава, това, което остава пред него, е безкрайна и суха равнина, която то трябва да пресече, ако иска да се измъкне окончателно от това, което го е накарало да избяга. Една нощ уплашеното, страхливо, недоверчиво, незащитено дете се натъква на болен, стар и самотен козар, който му дава подслон и защита, когато детето вече не вярва, че има доброта. Авторът описва много добре мъчителната суша, безкрайното пусто поле, което двамата трябва да пресекат, разрушения замък и изоставените железопътни релси, малкото храна, която имат.

Въпреки изтощителната борба за оцеляване, главните герои, които дори нямат възраст или име, имат близка връзка и без да се замислят, се подкрепят. Не е необходимо авторът да дава точна информация за това къде се случва историята и с кого, защото тя може да се случи на всяко място и време, и с всекиго. Ново свидетелство и метафора на самия живот за милиони хора, безпомощни, принудени да оцелеят във възможно най-лошите условия, включително и насилието. Истински мъчителна история, която всъщност не се простира из опустошеното пространство, а в човешката душа и ни кара да се възхищаваме на раните, оставени от трудностите на един обикновен живот.

„Изключителен роман редом с „Пътят“ и „Кървав меридиан“ от Кормак Маккарти.“

Philippe Banchet, списание Le Figaro

ХЕСУС КАРРАСКО е роден в Бадахос през 1972 г., установява се в Севиля през 2005 г. От 1996 г. работи като рекламен редактор, която дейност съчетава с писането. „На произвола“ прави зашеметяващ дебют на международната литературна сцена и печели приза за книга на годината от Съюза на мадридските книгоразпространители, наградата за култура, изкуство и литература на Fundaci?n de Estudios Rurales, английската награда PEN, Prix Ulysse за най-добрия европейски роман и е финалист в европейския литературен конкурс в Холандия. Избран за Книга на годината от El Pa?s, романът „На произвола“ е посрещнат с ентусиазъм от водещи чуждестранни издатели, преди да е представен в Испания. Той е публикуван в повече от трийсет страни и ще бъде адаптиран за киното.