Роналд Рейгън. В името на свободата - Джейкъб Уайсбърг

Роналд Рейгън. В името на свободата
Автор: Джейкъб Уайсбърг
Обем: 192 стр.
Формат в мм.: 160х230
Издател: ИК "Сиела"
Мека подвързия
Дата на включване: 2019-05-26
Нашата цена: 13.67 лв
 

„Г-н Горбачов, съборете тази стена!”

Думи, които отекват в свят, приел за даденост разделението на Берлин, на Германия, на планетата. И които сякаш задействат лавината – след броени години нищо вече не е същото. Стената е паднала, държавите от Източна Европа провеждат свободни избори, СССР изчезва и оставя празнина, която историята ще побърза да запълни, но това предстои в бъдещето.

Думите звучат като ключова реплика от филм – и не е случайно, че ги произнася точно един бивш актьор от второразредни филми, оказал се президент от първокласна величина.

Светът на 80-те години е сцената, на която играе не само Роналд Рейгън – там са и Михаил Горбачов, Маргарет Тачър, Хелмут Кол, Франсоа Митеран, Лех Валенса, Вацлав Хавел. Но сред всички тях точно 40-ият американски президент задава тона, който ще освободи вятъра на промяната.

Джейкъб Уайсбърг рисува задълбочен, но не и изцяло хвалебствен портрет на Роналд Рейгън. Двата му мандата обхващат и години на икономическа криза, и на подем, даващ му възможност да преследва външнополитическите си цели, свързани с надпревара във въоръжаването, но и с опит за пълно премахване на ядрената заплаха.

„Роналд Рейгън. В името на свободата” е петата книга от поредицата „Власт и отговорност” след „Достойни битки“ на Леон Панета, „Заветът на Чърчил“ от лорд Алън Уотсън, „Китай – събуждането на един гигант“ от Хенри Полсън и „Ангела Меркел“ от Матю Квортръп.