България и Япония: политика, дипломация, личности и събития - Вера Вутова-Стефанова, Евгений Кандиларов

България и Япония: политика, дипломация, личности и събития
Автор: Вера Вутова-Стефанова, Евгений Кандиларов
Обем: 640 стр.
Формат в мм.: 168х240
Издател: ИК "Изток Запад"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2019-06-02
Нашата цена: 25.48 лв
 

Книгата е опит за цялостен обзор на отношенията между България и Япония от тяхното зараждане преди повече от столетие до наши дни и е дело на две поколения специалисти в областта на японистиката и българо-японските отношения. Преминали през изпитанията на времето – от смутните години на Втората световна война, последвалата конфронтация на Студената война и прехода на България към демокрация и пазарна икономика, – днес българо-японските отношения се основават на традиционно приятелство и равнопоставено партньорство. Те са пример за това как взаимният интерес и желание за опознаване и сближаване между хората от двете страни, съчетани с прагматичен, добронамерен и далновиден държавнически подход, създават почва за приемственост и последователност в изграждането и развитието на двустранни контакти и обмен на различни равнища в динамично променящите се геополитически реалности в света.

Вера Вутова-Стефанова завършва японистика в Института на страните от Азия и Африка при Московския държавен университет „М. В. Ломоносов“ през 1973 г. Дипломат от кариерата с 40-годишен стаж и опит в областта на българо-японските отношения. Заема редица постове – от преводач до пълномощен министър в Министерството на външните работи и посолството на България в Токио. Преводач на японска литература.

Доц. д-р Евгений Кандиларов е доктор по история, доцент по обществознание на страните от Източна Азия в СУ „Св. Климент Охридски“, катедра „Японистика“ и в ИИстИ на БАН. Работи в областта на новата и съвременната история на Япония и България, международните отношения в региона на Източна Азия и връзките между България и страните от Източна Азия през ХХ и ХХІ век. Автор е на книгите „България и Япония. От Студената война към ХХІ век“ (2009) и „Източна Азия и България“ (2016) и съавтор на „Япония – икономика, технологии, иновации и управление“ (2012).