Новобогаташи - Александър Томов

Новобогаташи
Автор: Александър Томов
Обем: 573 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Корпорация Развитие"
Мека подвързия
Дата на включване: 2000-11-30
Нашата цена: 9.10 лв
 

Книгата не е в наличност
Поначало промяната във формите на собственост е съпроводена от насилие - нека си припомним разните национализации, етатизации, конфискации. Немислимо би било обратният процес да протече безконфликтно. Тази е фазата, на която се намираме днес... Александър Томов поставя проблема за цената, за цената на промяната.

Проф. Вера Мутафчиева

В БЕЗДНИТЕ НА ПРЕСТЪПНИТЕ ДУШИ
Александър Томов е майстор психолог, както и майстор в създаването на остроконфликтни житейски и душевни ситуации. Затова и трилогията му „Новобогаташи" се чете на един дъх. Повествованието е сгъстено, без излишни описания, динамично и драматично. Майстор в разкриването на абсурдни явления, на катастрофични човешки страсти, на стихийни емоции, писателят навлиза не само в бездните на греховните души, но и в механизмите на самите престъпления, засилва непрекъснато криминалното напрежение на романовото действие.
В центъра на осеяната с трупове въртяща се сцена на романа, талантливо режисирана от писателя, през цялото време изправен и непобедим стои главният герой, всесилният Емил Дъбов. Неговият образ е голяма сполука не само за Ал. Томов, но и за цялата ни съвременна литература. Този герой е със сложна психика, с чувствителна душа, с духовна енергия, с предприемчивост и вродена интелигентност... Всичките му човешки качества и достойнства обаче постепенно изчезват под ударите на корупцията, на която той е принуден да се подчини. Нашето посткомунистическо общество се оказва безсилно да се пребори с Емил Дъбов и с нему подобните и престъпленията остават юридически ненаказани. Безсилието пред силния новобогаташ, който притежава и политическата власт, е разкрито по драматичен начин в романа. Справедливостта за Емил Дъбов и за емил-дъбовци идва късно, и то по неписаните, нравствените закони, от Божието провидение, а не от общественото възмездие. Един ствено Бог изпраща справедливостта и наказанието.
Авторът умело използва конкретните си познания върху достоверни факти и събития, които е наблюдавал и които драматично са разтревожили съвестта му на български интелектуалец, който не може и не иска да се дистанцира от тежките болести на времето. Документалната убедителност на произведението му се съдържа и в описанието на варварския начин на живот на новобогаташите, и в разказа за вулгарния език на мутри, проститутки, бодигардове и наемни убийци, на рекетьори и бармани...

Проф. Елка Константинова