Единения - Албер Камю

Единения
Автор: Албер Камю
Обем: 72 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Фама+"
Мека подвързия
Дата на включване: 2019-06-23
Нашата цена: 9.10 лв
 

"Единения" е сборник с четири есета-импресии от ранното творчество на нобелиста Албер Камю. Публикуван е за първи път през 1939 г. в Алжир. Останала почти незабелязана приживе на автора, днес творбата е смятана за едно от върховните му постижения.

"В "Единения" Камю поставя основите на философската си мисъл и на художествения си стил. Творбата грее с диониевски план, ницшеанска енергия, овладяна поетичност и литературна точност. Тя е безмълвният възглас на един млад автор, който от рано проявява целия размах на таланта си, непреходен, като неугасващото слънце."

- Жан Грьоние

"... Извънвременно пътешествие чувствена ода във възхвала на красотата, епикурейско единение със земята. Камю иска да се слее с околния "магичен"свят - защото реалността, а не митовете, създават пълнотата на живота."

- Бертран Поаро-Делпеш

"Единения" е израз между съчетанието между щастието (евдемонизъм) и удоволствието (хедонизъм), които философията е склонна да противопоставя."

- Le magazine des livres

"Колко часове съм газил из пелина, милвал съм развалините, опитвал съм да съгласувам дишането си със стихийните въздихания на света.... Едно голямо щастие се люлее в пространството.... Нищи са хората, които се нуждаят от митове."

Из "Единения"