Очи със слънце несравними - Антъни Бърджес

Очи със слънце несравними
Автор: Антъни Бърджес
Обем: 288 стр.
Формат в мм.: 140х215
Издател: ИК "Изток Запад"
Мека подвързия
Дата на включване: 2019-06-30
Нашата цена: 16.38 лв
 

История на любовния живот на Шекспир

Тази книга е за Шекспир и неговите съвременници, за поезията и историята, но преди всичко – за любовта. Английският писател Антъни Бърджес е известен у нас с нашумелите си книги „Портокал с часовников механизъм“ и „Ендърби отвътре“, но романът му за Шекспир може да ни въздейства като експлодирала бомба. Иронично преосмисляйки, почти пародирайки класическия биографичен роман, авторът изпълва с живи събития личната история на Шекспир, преобръщайки представата ни за великия поет и неговата среда.

Бърджес вдъхва живот в създадените от историята образи на краля на сонетите, съпругата му Ана и дори тайнствената смугла дама, чиято самоличност все още остава загадка. Но най-удивителното е, че само след като прочетете тази книга, започвате да разбирате истинското значение на известните му творения.

Джон Антъни Бърджес Уилсън (1917–1993), известен като Антъни Бърджес, е британски писател, критик и композитор.

Роден в Манчестър, като малък учи музика. Завършва Манчестърския университет и след 1940 г. шест години служи в армията. След като е демобилизиран, работи като учител и по-късно в Министерството на образованието. Чете лекции в университета в Бирмингам. От Министерството на образованието е изпратен за шест години на остров Борнео. Там той написва своите първи три романа, които са известни със сборното име „Малайска трилогия“. След завръщането си в Европа Бърджeс се посвещава на писането, като през 1961 г. излиза романът му „Портокал с часовников механизъм“. За този роман за неизбежния бунт срещу обезличаващата Система – винаги и навсякъде – авторът не само е признат още приживе за класик на модерния роман, но и като един от социалните пророци на ХХ век. Написаното от него в далечната 1961 година е шокирало като зловеща фантастика, но днес, в съвременната Матрица, то е всекидневие. За трайната слава на книгата допринася и гениалната й екранна версия, създадена от друг гениален бунтар – режисьора Стенли Кубрик. Филмът от 1971 г. е култов и е признат от критиката за един от 100-те шедьоври на световното кино.

Независимо от признанието, което Бърджес получава като писател, той твърди, че би предпочел да бъде считан за композитор. Освен множество инструментални пиеси, той е автор и на симфонии.