Катаклизъм. Преломни моменти за държавите в криза - Джаред Даймънд

Катаклизъм. Преломни моменти за държавите в криза
Автор: Джаред Даймънд
Обем: 480 стр.
Формат в мм.: 140х215
Издател: ИК "Изток Запад"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2019-08-25
Нашата цена: 27.21 лв
 

С бестселърите си „Пушки, вируси и стомана“ и „Колапсът“ еволюционният биолог, физиолог и биогеограф Джаред Даймънд промени разбирането ни за причините за възхода и падението на цивилизациите. В „Катаклизъм“, третата книга от тази монументална трилогия, носителят на „Пулицър“ ни разкрива как в близкото минало седем успешни нации са успели да се възстановят напълно или частично от сериозни катаклизми, като същевременно сравнява личните кризи на хората с националните и проучва два важни въпроса: запътили ли са се САЩ и светът като цяло към предстояща катастрофа – и ако да, може ли тя да бъде предотвратена.

Аз съм голям фен на всичко, написано от Джаред Даймънд, в това число и на последната му книга. Той ни показва, че има начин за справяне с кризите и че от нас зависи дали ще се възползваме от него.

- Бил Гейтс

Джаред Даймънд ни представя още една богата, оригинална и пленителна глава от човешката сага – тази е посветена на измъкването на обществата от ужасни кризи и съдържа жизненоважни уроци за трудните ни времена.

- Стивън Пинкър

Хипнотизиращ и просветляващ анализ на справянето с национални кризи, който може би ще помогне на цялото човечество да се пребори с настоящата глобална криза.

- Ювал Ноа Харари

Джаред Мейсън Даймънд (роден през 1937 г.) е американски еволюционен биолог, физиолог и биогеограф. Известен е с книгата си „Пушки, вируси и стомана“ (1998), която изследва географските, културни, природни и технологични фактори, които са довели до доминиращата позиция на европейската култура в света. Книгата печели наградата "Пулицър".

Джаред Даймънд е роден на 10 септември 1937 г., в Бостън, в еврейско семейство имигранти от Източна Европа. Баща му е лекар, а майка му — учителка, музикантка и филоложка. През 1958 г. Джаред получава бакалавърска степен от Харвард, а през 1961 г. - докторска степен по физиология и биофизика от Тринити Колидж. От 1966 г. е професор по физиология в Медицинския факултет на Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA).

Още преди да навърши 30 години той прави и втора паралелна кариера в областта на екологията и орнитологията в Нова Гвинея и ръководи няколко експедиции в района.