Вечно чужда - Стефан Хертманс

Вечно чужда
Автор: Стефан Хертманс
Обем: 320 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Персей"
Мека подвързия
Дата на включване: 2019-08-31
Нашата цена: 13.64 лв
 

Истинската история на една необикновена жена от XI век разказва най-големият съвременен фламандски писател Стефан Хертманс в романа „Вечно чужда“. Той ни пренася от малко градче в Прованс до Кайро и поречието на Нил, за да разкаже за тази необикновена жена, бореща се за любовта си в свят на омраза и смърт. Вдъхновен от реални исторически факти и старинен ръкопис, авторът реконструира съдбата й, като хвърля мост между епохи и култури, отдалечени на хиляда години една от друга.

Прованс, Франция, XI век. Дъщерята на високопоставено християнско благородническо семейство напуска тайно дома си, за да последва млад евреин, в който е влюбена. Преследвани от рицари, разбойници по пътищата и от мъже, полакомени от обещаната от родителите й награда да я върнат обратно при семейството й, двамата преминават огромни разстояния, за да намерят накрая убежище в мирна еврейска общност в малко градче. Но щастието им е помрачено от кръстоносците на Първия кръстоносен поход, които ограбват и опожаряват всичко по пътя си, възползвайки се от папската благословия „Бог иска това“.

Необикновено ярка и жива, изпълнена с драматични обрати и съдбоносни решения, романтична с бушуващите чувства и страсти, мистериозна с легендите за изчезнали съкровища, жестока заради погромите и сблъсъка на религии, тази история звучи изключително актуално в нашия свят, опасяващ се от насилие и надигаща се нетърпимост към всичко чуждо.