Талантливият мистър Рипли - Патриша Хайсмит

Талантливият мистър Рипли
Автор: Патриша Хайсмит
Обем: 302 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Фама 1"
Мека подвързия
Дата на включване: 2019-09-04
Нашата цена: 14.56 лв
 

Том Рипли, болезнено амбициозен млад човек, пренебрегван от околните, се озовава в трескавия свят на Манхатън. Тук той среща заможен индустриалец, който го наема да върне сина му, плейбоя Дики Грийнлийф, отдал се на безцелен живот в Италия. Много скоро безгрижното съществуване на Дики дотолкова пленява Том, че се превръща в обсесия – до степен, че пожелава да заеме мястото му… Балансирайки брилянтно между героичното и демоничното, Патриша Хайсмит създава образа на ловкия измамник и социопат Том Рипли – герой на още четири последвали романа. Превърнал се в класика, „Талантливият мистър Рипли“ вдъхновява Антъни Мингела да заснеме едноименния филм с Мат Деймън и Гуинет Полтроу в главните роли.

Патриша Хайсмит създава един собствен свят – свят клаустрофобичен и ирационален, дверите на който прекрачваме всеки път с чувството, че сме лично заплашени и уязвими.
Греъм Грийн

Най-зловещата и странно притегателна поредица в жанра на криминалния роман, появявала се някога.
Марк Харис, „Entertainment Weekly”

Патриша Хайсмит ни кара да преоценим границата между разум и лудост, нормално и анормално, като ни изкушава да споделяме коварните замисли на героя й.
Мичико Какутани, „New York Times”

Том Рипли е един от най-интересните герои в световната литература.
Антъни Мингела