Български дневници - Граф Робер дьо Бурбулон

Български дневници
Автор: Граф Робер дьо Бурбулон
Обем: 544 стр.
Формат в мм.: 140х200
Издател: ИК "Колибри"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2019-09-23
Нашата цена: 19.36 лв
 

Книгата не е в наличност
„Български дневници“ е документално свидетелство за един близо четиресеттгодишен период от българската история – от 1887 до 1928 г. Авторът, френският граф Робер дьо Бурбулон, назначен от княз Фердинанд за негов личен секретар, пристига в България заедно с новоизбрания български монарх. В подробни писма до майка си и по-късно до съпругата си графът увлекателно описва като очевидец и пряк участник драматичните събития от българската история, бита и нравите на българина, видени през любопитния поглед на чужденеца, интригите и стила на управление в двора, неповторимите характери на българските политици и военни и най-вече, разбира се, на българския владетел и неговото обкръжение.

Свидетелствата на този френски благородник, свързал живота си с България, са богатство не само за българската историческа наука, но и за всички, които се интересуват от българската история. Преди да видят бял свят в превод на български, те са били съхранявани в личния архив на внука му, граф Ги дьо Бурбулон, и са били неизвестни дори на библиотеки и специалисти. В този смисъл „Български дневници“ е уникално произведение и като историческо четиво, и като литературно-издателски факт.

Граф Робер дьо Бурбулон (1861-1932), френски благородник, личен секретар на княз Фердинанд І Сакскобургготски. По време на Балканската война (1912-1913) граф дьо Бурбулон отговаря за кореспонденцията с чуждестранните представители, а след примирието – 17 май (30 май, нов стил) 1913 г., е награден лично от цар Фердинанд с орден „Св. Александър“ II степен с мечове.

Престоя си в България и въобще живота, който прекарва в и около царското семейство, граф Робер дьо Бурбулон описва в своите „Български дневници“, които представляват документално свидетелство за близо четирийсетгодишен период от българската история – от 1887 до 1928 г. В подробни писма до майка си и до съпругата си графът увлекателно описва както важни събития от българската история, на които е бил пряк свидетел, така и бита и нравите на българина, интригите и стила на управление в двора, неповторимите характери на българските политици и военни и най-вече – на българския владетел и неговото обкръжение. В този смисъл – записките на граф дьо Бурбулон биха били интересно четиво не само за специалистите по история, но и за всеки, проявяващ интерес към българската история.