SPQR. История на Древния Рим - Мери Биърд

SPQR. История на Древния Рим
Автор: Мери Биърд
Обем: 496 стр.
Формат в мм.: 168х240
Издател: ИК "Изток Запад"
Мека подвързия
Дата на включване: 2019-10-06
Нашата цена: 27.21 лв
 

SPQR е разказ за историята на Рим, представен през погледа на един от най-изтъкнатите съвременни познавачи на Античността. Описва възхода на Рим от незначително селище в Централна Италия до неоспорим хегемон на Средиземноморието. Като покрива период от над 1000 години и хвърля светлина върху основите на римската цивилизация, SPQR съчетава дълбоко разбиране на историческите процеси с жив интерес към детайлите на римското ежедневие. Книгата разкрива митовете и историите на Древен Рим, изграждайки многоизмерна картина на римската действителност, в която всеки има своя важна роля — императори и войници, сенатори и роби, търговци и занаятчии, гладиатори и жреци. Мери Биърд успява да ни потопи в духа на времето и да обрисува живота в Древен Рим така увлекателно, че кара историята да оживее.

SPQR (Senatus PopulusQue Romanus), или Сенатът и римският народ, е мотото на град Рим и квинтесенция на Римската държава. С книгата си Мери Биърд ще ни помогне да се докоснем до една цивилизация, която не само e оказала огромно влияние върху западната култура и политика, но е оформила възгледите ни за света и нашето място в него.

Мери Биърд (родена 1955 г.) е най-известният специалист по класически цивилизации във Великобритания. Преподавател е по антична литература в Кеймбридж и Кралската академия по изкуствата и редактор по класическа литература в Таймс, а също и сценарист и водещ в няколко филма на Би Би Си за Античността. Носител е на редица научни звания и отличия. Невероятната ерудиция на авторката е очевидна, но SPQR не е тежко академично четиво, а приятно и много информативно пътешествие в света на древните римляни.