Секретните доклади на Сол Полански за 10 ноември - Алексения Димитрова

Секретните доклади на Сол Полански за 10 ноември
Автор: Алексения Димитрова
Обем: 384 стр.
Формат в мм.: 130х210
Издател: ИК "Труд"
Мека подвързия
Дата на включване: 2019-11-05
Нашата цена: 11.82 лв
 

Как Великите сили да приели събитията в България на 10 ноември 1989 г.? Били ли са информирани и подготвени? Каква роля са играли? Имали ли са пръст в случилото се?

Част от отговорите могат да бъдат намерени в поверителните доклади, които тогавашният американски посланик в България Сол Полански е пращал до Държавния департамент във Вашингтон от юни 1988 до юли 1990 г.

Малка част от тях, в които се споменават събитията в България преди и след 10 ноември 1989 г., могат да бъдат намерени във виртуалната читалня на американския Държавен департамент. Авторката обаче успява да поиска и получи много повече документи от някоко американски институцаии, като използва Закона за свободата на информацията.

Разсекретените дипломатически доклади допълват разговорите й с някогашните комунистически лидери Петър Младенов, Добри Джуров и Георги Атанасов, както и с последния съветски и първи руски посланик в България Виктор Шарапов.

Така 30 години след събитията излиза още една част от истината, а картината става още по-пълна.

Книгата е базирана върху изследване на повече от 1000 страници документи, разсекретени по искане на Алексения Димитрова от 2000 г. досега