Сборник научни четения, посветени на 140-годишнината от приемането на Търновската конституция - Съставител: Христо Паунов

Сборник научни четения, посветени на 140-годишнината от приемането на Търновската конституция
Автор: Съставител: Христо Паунов
Обем: 492 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Сиела"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2019-11-08
Нашата цена: 28.38 лв
 

Предговор Съвременната българска държава има дълбоки и здрави устои, положени още в епохата на Националното възраждане. На 16 април 1879 г. представители на българския народ, събрани в старата българска столица Търново, приемат Конституцията на Българското княжество, станала известна като Търновската конституция. Тя е първият български основен закон, възродил България за нов политически живот, проправил пътя ù към модерната европейска държавност.

През 2019 г. се навършиха 140 години от приемането на Търновската конституция. По този повод катедрите по публичноправни науки и по наказателноправни науки към Юридическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ организираха научни четения, с които отбелязаха 140-годишнината на Търновската конституция.

Настоящият сборник съдържа основните материали, които представиха участниците – учени от юридическите факултети и от други научни институции в страната, а това е безспорен атестат за представителния характер на събитието. Идеята на организаторите, че динамичните процеси на развитие в правото ще предизвикат интерес и по време на научните четения ще може да се разисква разнообразна проблематика, даде възможност за участие на много учени с научни публикации в различни правни отрасли.

В сборника са представени работи както на утвърдени имена в правната наука, така и на млади автори, които публикуват едни от първите си научни разработки. Поради мултидисциплинарността на представените материали и значителния брой участници се обособиха четири основни панела (като структурираме по същия начин и съдържанието на настоящия сборник), обхващащи различни области в правната наука: I. Теория и история на правото. Конституционно право; II. Административно право и процес. Данъчно право и процес; III. Наказателно право. Наказателен процес; IV. Правни въпроси в частното и международното право.

Надяваме се, че предложените научни изследвания ще предизвикат професионалния интерес на всички представители на юридическата професия, както и че сборникът ще бъде полезно четиво както за преподавателите и студентите по право, така и за практикуващите юристи.

Доц. д-р Христо Паунов, съставител на сборника