Ферари - мъжът, автомобилите, състезанията, машината - Брок Йейтс

Ферари - мъжът, автомобилите, състезанията, машината
Автор: Брок Йейтс
Обем: 648 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Locus"
Мека подвързия
Дата на включване: 2019-11-24
Нашата цена: 25.48 лв
 

Изчерпателна биография на титаничен човек и компанията, която носи неговото име.

Ферари означава червено. Означава състезание, надпревара. Превъзходство, лукс и отлични резултати.

Не толкова познат е мъжът, стоящ зад марката.

След папата, Енцо Ферари е най-почитаният мъж в Италия. Но дали наистина той е благият padrone, описван от боготворящата го световна преса в онзи момент, или е безскрупулен деспот, който тласка своите служители до ръба на лудостта, а пилотите си дори отвъд тази граница?

Биографията на Брок Йейтс прониква дълбоко в сложната личност на Ферари и разкрива истината, стояща зад нееднозначните отношения на Ферари, работата му с фашистите на Мусолини и фанатичната му обсебеност от скоростта.

Очарователна, изчерпателна и провокативна книга.

The Observer

Рядко се случва биограф на световноизвестна личност да не се опитва да я превъзнася. В тази книга обаче е точно така.

Изключително ценни са разказите за създаването на някои от най-популярните модели на марката. Не по-малко любопитни са и историите, за противоречивите отношенията на Енцо Ферари с най-прочутите пилоти в историята на Гран при, от митичния Тацио Нуволари, през легендарните Алберто Аскари, Джон Съртис и Ники Лауда, до магнетичния Жил Вилньов.

Като истински американски журналист (от една вече отминаваща епоха) авторът не крие негативното си отношение към черти в характера на Комендаторе, оформени от някои италиански порядки, но не може да не признае силата му и неговата роля в света на автомобилите.

Иван Тенчев