Врата на боговете. Южна Америка - истории от земята на инките - Гергана Лаптева

Врата на боговете. Южна Америка - истории от земята на инките
Автор: Гергана Лаптева
Обем: 160 стр.
Формат в мм.: 165х235
Издател: ИК "Вакон"
Мека подвързия
Дата на включване: 2019-11-30
Нашата цена: 18.20 лв
 

Книгата открива истории, скрити между бреговете на Атлантическия и Тихия океан.
Вълнуващи, сладкодумно разказани, истории за водопадите Игуасу и Рио де Жанейро, за древната столица на инките Куско, загадъчния Мачу Пикчу и плаващите острови Урос в Перу, за Ла Пас, Тиуанако и мистичното езеро Титикака в Боливия. В тях оживява съвременна Южна Америка с нейните природни забележителности, климат и минало, в което са се въздигали и падали могъщи древни цивилизации.

***

Южна Америка – континентът, който покорява въображението с древните си култури, митове и легенди, димящи вулкани, пустини и тихите или бурни води на два океана, миещи бреговете му. Грешка в изчисленията на Колумб води до откриването, не на богатите на подправки, но вече познати Индии, а на един съвършено нов континент, недокоснат от цивилизацията на стара Европа.

Сблъсъкът между два коренно различни свята довежда до изтребването и загиването от болести на цели племена и народи, но и дава на местните жители католическата вяра, език, писменост и ценностите на европейската цивилизация. Кое е по-правилно, дали развитието на местните племена по собствен път или покръстването им и налагането на средновековните ценности на западноевропейското общество, никога няма да узнаем.
Днес пъстротата от смесването на раси, култури и уникалния напредък на народи, развиващи се свободно от чуждо господство едва от около 200 години, и красотата на все още девствената природа те карат да се влюбиш в този континент.
Разбираеми са вълнението и ентусиазмът, с които Гергана описва впечатленията си от досега си с Южна Америка. Страница след страница читателят е погълнат от митовете, легендите и културните шедьоври на местните индиански племена от доколумбовия период, от историята на завладяването на континента и спиращите дъха красоти на водопадите Игуасу, пустинята Атакама, езерото Титикака и потайностите на едни от най-красивите градове в света – Рио де Жанейро, Куско и Сантяго де Чили.
Удивително прецизно подбраните и красиви илюстрации, съчетани с авторски снимки, допринасят текстът да те погълне изцяло.
Браво на Гергана, трета книга за две години като всяка следваща е по-добра! Читателите очакват нови приятни изненади от една геоложка с писателски талант.

Проф. Христо Пимпирев, геолог, катедра „Палеонтология, стратиграфия и изкопаеми горива“ в Софийски университет „Св. Кл. Охридски“ и Директор на Българския антарктически институт

***

Още първите редове на книгата „Врата на боговете – Южна Америка, истории от земята на инките“ те карат да побързаш да погледнеш напред в текста и да потърсиш отговора на вълнуващ въпрос или необикновено пътуване или преживяване. Да се изгубиш в красивото преплитане на минало и настояще в една все още загадъчна земя, пълна с мистика и очарование, земя, обитавана от съвременниците на древни племена, живели сред прекрасна природа, създатели на могъща цивилизация, които по-късно „понасят гнева“ на почитаните от тях богове, богове, сравними със Слънцето и Луната.
Книгата е прекрасен пример за вплитането на събития, факти и имена, отразяващи миналия и съвременен облик на южноамериканските държави. Спазването на историческата и географска истина в съчетание с яркото авторско усещане за действителността е основното достойнство на книгата. Богато илюстрирана, тя се чете леко, бързо и дори задъхано, защото те увлича чрез фактологията и личностното присъствие на автора и, Гергана Лаптева.

Проф. Георги Рачев, катедра „Климатология, хидрология и геоморфология“, Софийски университет „Св. Кл. Охридски“