Неприятностите са моят занаят. Избрани новели - Реймънд Чандлър

Неприятностите са моят занаят. Избрани новели
Автор: Реймънд Чандлър
Обем: 384 стр.
Формат в мм.: 140х215
Издател: ИК "Изток Запад"
Мека подвързия
Дата на включване: 2020-01-17
Нашата цена: 17.29 лв
 

Най-хубавите новели на Реймънд Чандлър (1888–1959) в нов подбор и нов превод.

„Неприятностите са моят занаят“ е сборник, в който са събрани седем от най-добрите кратки творби на Реймънд Чандлър. В две от тях главен герой е легендарният Филип Марлоу, а останалите пет ще ви срещнат с други емблематични персонажи на автора – незабравими образи, описани с майсторство, което нарежда Чандлър до имена като Артър Конан Дойл, Дашиъл Хамет и Агата Кристи.

Филип Марлоу е квинтесенцията на всички частни детективи.

Лос Анджелес Таймс

Реймънд Чандлър е един от най-добрите белетристи на ХХ век. Неговата проза не губи силата си с времето. Той пише като ангел.

Литъръри Ривю

Реймънд Чандлър е звезда от първа величина.

Ърл Стенли Гарднър

Чандлър, изглежда, е създал върховния американски герой: проницателен, надежден, разсъдлив, смел, сантиментален, циничен и непокорен.

Робърт Б. Паркър

Реймънд Чандлър измисли нов начин да говори за Америка и оттогава насам тя не ни изглежда същата.

Пол Остър

Реймънд Торнтън Чандлър (1888–1959) е американски писател, оказал голямо влияние върху развитието на криминалната литература по целия свят.

Роден е в Чикаго на 23 юли 1888 г. и от малък обича книгите. Прекалява с алкохола, напуска жена си, но го изхвърлят и от работа – достатъчни основания, за да потърси спасение в думите. Вдъхновяват го детективските истории от списанията. Именно те слагат началото на криминалните романи, с които добива световна слава.

В търсене на някакъв източник на доходи Реймънд Чандлър се опитва да пише жълта литература. През 1933 г. публикува своя първи криминален разказ, а през 1939 г., когато е на 51 години, излиза първият му роман, „Големият сън“. Книгите му са приети много радушно и през 40-те години на ХХ век Чандлър вече не само пише проза, но и работи по сценарии в Холивуд, сред които е класиката от 1944 г. „Двойна застраховка“, където той е съавтор с режисьора Били Уайлдър.

Прозата на Чандлър е предмет на възхищение за критици и писатели, от Уистън Хю Одън и Ивлин Уо до Иън Флеминг. Чандлър е също и чувствителен критик на криминалната литература, а есето му „Простото изкуство на убийството“ се превръща в класика.

Подобно на други именити писатели в жанра (като сър Артър Конан Дойл или Агата Кристи) Чандлър също създава персонаж, който е главно действащо лице на почти всичките му произведения – детективът Филип Марлоу.