Адолф Хитлер - спомени за нашето приятелство - Аугуст Кубичек

Адолф Хитлер - спомени за нашето приятелство
Автор: Аугуст Кубичек
Обем: 368 стр.
Формат в мм.: 140х200
Издател: ИК "Еделвайс"
Мека подвързия
Дата на включване: 2020-02-19
Нашата цена: 17.29 лв
 

„За мен трябва да пише само някой, който наистина ме познава. Ако става дума за някого, това сте Вие, Кубичек“

Адолф Хитлер, 1938 г.

За Адолф Хитлер има издадени над 120 000 тома през последните 70 години. Едва ли за друга личност в човешката история е писано толкова много. И въпреки това, твърде малко от авторите са го познавали лично и могат да допълнят с нещо познатия образ на политика и държавника Хитлер.

Един от малцината е Аугуст Кубичек, единственият му приятел през младежките години. Двамата са неразделни между 1904 и 1908 година. Запознават се и скрепват приятелството си в родния им Линц, по-късно делят една квартира във Виена. Всъщност, книгата на Кубичек е единственият автентичен документ за този период от живота на бъдещия Фюрер на Третия Райх.

Страстта към музиката и операта става повод за запознанството на младежите. Музикалните им увлечения са основната допирна точка между двамата приятели, иначе напълно различни по характер и темперамент. Освен за общите посещения на оперни представления, авторът разказва за семейството на Хитлер, с което също се запознава, за първата му любов, за тежкия живот във Виена, за неуспешния му опит да бъде приет в Художествената академия. Особено интересни са разговорите, които Кубичек и Хитлер водят по време на дългите им разходки в Линц. В тях се разкрива зараждането на идеите и начина на мислене на бъдещия Райхсканцлер. Движен от неутолимия си порив да променя и гради, Хитлер споделя безбройните си планове за новия Райх, част от които и реализира по време на своето управление.

Книгата на Аугуст Кубичек, излязла още през 1953 година на немски език, е безценен исторически документ. Читателят ще види една от личностите, белязала най-силно историята на 20-ти век, в абсолютно непозната светлина.

За автора:

Аугуст Кубичек е роден на 3 август 1888 г. в Линц. Отрано започва работа в тапицерската работилница на баща си, където учи занаята.

Между 1904 и 1908 г. той е може би едниственият по-близък приятел на Адолф Хитлер, който по това време също живее в Линц. Свързва ги любовта им към музиката и най-вече преклонението им пред Рихард Вагнер.

Когато Аугуст Кубичек отива във Виена, за да следва в Консерваторията, а Хитлер да кандидатства в Художествената академия, двамата живеят няколко месеца в обща квартира, докато Хитлер не изчезва внезапно, без да остави никакво съобщение на своя приятел.

Те се срещат отново чак през 1938 г., когато Кубичек е общински чиновник в Линц, а Хитлер – Фюрер на Третия райх.

След войната Кубичек е интерниран за 16 месеца в лагера Глазенбах, заради личното си приятелство с Хитлер. Там е разпитван многократно за това приятелство от американски военни. Той успява обаче да укрие в една кухина на къщата си своите дневници и лична кореспонденция с Хитлер, на базата на които пише книгата си през 1953 г.