Лекарят и душата - Виктор Франкъл

Лекарят и душата
Автор: Виктор Франкъл
Обем: 260 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Леге Артис"
Мека подвързия
Дата на включване: 2020-02-19
Нашата цена: 12.74 лв
 

Франкъл, Виктор Е. (1905-1996).
През 30-те години той завършва медицина и защитава докторат във Виенския университет, където дълги години е години професор по неврология и психиатрия. Заема професорски места и в Харвард, Америка и университетите в Далас и Питсбърг. Създател е на логотерапията – нов психотерапевтичен метод, наричан още Трето виенско направление (след психоанализата на Зигмунд Фройд и индивидуалната психология на Алфред Адлер).
По време на Втората световна война прекарва дълги години в Освиенцим и други концентрационни лагери.
Удостоен е с десетки почетни докторски титли от университети от цял свят. Неговите 31 книги са излезли на повечето езици – включително японски, китайски и руски.
Основен труд на големия психиатър, създател на учението за логотерапията, конспектите за който той пише по време на четиригодишния престой в концентрационните лагери. Цялостно изложение на разработения от него екзистенциален анализ и логотерапия, идеите за екзистенциалния вакуум и ноогенната невроза, за смисъла на живота, страданието, любовта, работата и смъртта. Особено важни за лекаря са психотерапевтичните методи при страховата и натрапливата невроза, сексуалните разстройства и техниката за парадоксното намерение, психологията на меланхолията, шизофренията и самоубийството, както и психологическата помощ в живота.
“От логотерапията поне тази квинтесенция би трябвало да ме надживее”, казва за своя труд големият психиатър, създател на учението за логотерапията. Конспектите за него той пише при нечовешки условия по време на четиригодишния престой в концентрационните лагери. Още със излизането си под името Грижата на лекаря за душата, първоначално анонимно, книгата се оценява като научен бестселър, най-решителния прогрес, осъществен от Фройд насам. Издавана е 45 пъти на 10 езика.