Арктика. Борба за ресурси сред топящите се северни ледове - Николай Скарлатов

Арктика. Борба за ресурси сред топящите се северни ледове
Автор: Николай Скарлатов
Обем: 272 стр.
Формат в мм.: 140х215
Издател: ИК "Изток Запад"
Мека подвързия
Дата на включване: 2020-03-28
Нашата цена: 14.56 лв
 

Бързотопящите се ледове на Северния полюс откриват пред гладни за ресурси държави достъп до най-големите природни богатства, съществуващи на планетата. Северният ледовит океан бавно се трансформира в Средиземното море на бъдещето. Ледовете отстъпват, за да освободят място на революционни нови морски маршрути и природни залежи за милиарди.

От Аляска до Норвегия и от Норвегия до Русия Арктика е атакувана от нефтодобивната индустрия – нефтодобивните компании от всички страни се преместват на север. Проучванията вече са в миналото, започва същинския добив на нефт и газ!

Днес специалистите считат, че световното внимание се насочва към Арктика поради уникалните географски, военни и икономически показатели на региона. Въпреки че Арктика е мирния район на Земята, арктическите страни увеличават военното си присъствие там, бранейки стратегическите си интереси.

Съсредоточаването на значителни военни сили с най-съвременни оръжия вече е факт. Ще се запази ли мирът в Арктика и какви са плановете на Великите сили за региона?