Равелщайн - Сол Белоу

Равелщайн
Автор: Сол Белоу
Обем: 192 стр.
Формат в мм.: 160х230
Издател: ИК "Лист"
Мека подвързия
Дата на включване: 2020-04-04
Нашата цена: 16.38 лв
 

„Равелщайн” е роман за приятелството и за усилието да откриеш същността сред купищата емоционални наноси, сред тривиалното и материалното на съвременния свят. Затова и е създаден като своеобразна биография на философа Алън Блум, който твърди, че Америка от края на XX век отказва да говори честно за проблемите си, крие се зад удовлетворяването на желанията, приема релативизма и се отрича от основите, потапя се в „нихилизъм, но без бездната“.

”Равелщайн“ е едновременно мемориал и възхвала на приятелството, великото родство по избор. Белоу сам ни подсказва как трябва да четем романа – както неговият герой Чик наблюдава света – запленени от феномените, от естественото за децата вглеждане в реалността, към която трябва да приближиш любящото си лице.

Сол Белоу е роден в Канада, в семейство на емигранти от Санкт Петербург, които по-късно се заселват в Чикаго – там той завършва антропология и социология. Три пъти е удостояван с Националната награда за литература, а през 1976 г. печели „Пулицър” за „Дарът на Хумболт” и Нобелова награда за литература.

„Приключенията на Оги Марч” е смятан за един от най-значимите романи на XX век. Носител на „Нобел“ за литература – 1976 г.; Носител на „Пулицър“ – 1976 г.; Носител на Националната книжна награда на САЩ – 1954, 1965, 1971 г.; Носител на Националния медал за изкуства – 1988 г.; Носител на наградата ”О‘Хенри“ – 1980 г.