Бруклин - Колм Тойбин

Бруклин
Автор: Колм Тойбин
Обем: 270 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "ICU"
Мека подвързия
Дата на включване: 2020-04-11
Нашата цена: 12.74 лв
 

Ейлиш Лейси израства в годините след Втората световна война, когато животът в ирландската провинция не предлага светли перспективи. Нейното заминаване за Ню Йорк се случва сякаш извън нея, без да го желае. В един момент се озовава на борда на презокеанския лайнер и родното остава далеч. Във всеки смисъл.
Бруклин предлага на младата жена потискащи месеци на самота, изнурителен труд и вечерни курсове по счетоводство. Животът в ирландския пансион на госпожа Кехоу само засилва тъгата по дома. А когато Ейлиш най-после прави колебливи стъпки към спасително приятелство с млад мъж от италиански произход, страшна вест я връща в родината. Какво ще избере младата ирландка – страната на неограничените възможности и любовта или родината на детството и дълга, обвързващ дъщерята с грижа за самотната й майка?
„Бруклин“ въздейства със своята изчистеност. Тойбин страни от прекаления патетизъм и показност и с тиха непосредственост гради атмосфера, която увлича читателя по ненатрапчив и деликатен начин. Романът е преведен на над двайсет езика. Адаптиран е за кино по сценарий на Ник Хорнби през 2015 г. Филмът печели множество награди и има три номинации за „Оскар“. През 2009 г. романът е удостоен с Costa Novel Award и попада сред номинираните заглавия за Man Booker. Книгата също така е включена в класацията на Observer за десетте най-добри исторически романа на всички времена, редом с произведения като „Война и мир“ и „Гепардът“.

За автора:
Колм Тойбин е роден на 30 май 1955 г. в Енискорти, Ирландия. Романист, автор на разкази и есета, журналист, драматург, литературен критик, поет. Университетски преподавател (Колумбийски университет, Манчестърски университет). На български е познат най-вече с романа шедьовър „Маестрото“. Преведени са още „Разказът на нощта“ и „Светлина в черната вода“. В списание „Съвременник“ излиза и откъс от романа му „Евангелие от Мария“. Сред нехудожествените му творби има книги за Барселона, за Дъблин и дъблинчани, за живота на хомосексуалния мъж от Оскар Уайлд до Педро Алмодовар, за писателите и техните семейства. Най-скорошният му труд е монография, посветена на американската поетеса Елизабет Бишъп.
Тойбин е писател на сдържаната емоция и умерения жест. По неговите думи „писането произхожда от тишината“ и това се долавя осезаемо в книгите му. „Да завършиш роман е почти като да сложиш дете да спи – казва той пред Guardian, – няма как да го направиш рязко и отведнъж“.

Някои награди и отличия:
1993: Encore Award, The Heather Blazing
1999: финалист за Man Booker, „Светлина в черната вода“
2001: финалист International IMPAC Dublin Literary Award, „Светлина в черната вода“
2006: International IMPAC Dublin Literary Award, „Маестрото“
2004: финалист за Man Booker Prize, „Маестрото“
2004: Los Angeles Times Novel of the Year, „Маестрото“
2009: Номиниран за Man Booker Prize
2009: Costa Novel Award, „Бруклин“
2011: финалист за International IMPAC Dublin Literary Award
2011: Irish PEN Award за принос към ирландската литература
2013: финалист за Man Booker Prize, „Евангелия от Мария“
2015: Hawthornden Prize, „Нора Уебстър“