Кучето е здраво - Соня Вестерхолт

Кучето е здраво
Автор: Соня Вестерхолт
Обем: 200 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Изида"
Мека подвързия
Дата на включване: 2020-04-25
Нашата цена: 11.82 лв
 

Книгата е кратък обзор на политическата система на една държава, която днес не съществува. Вълнуващ автобиографичен разказ на Соня Вестерхолт за живота ѝ в Съветския съюз. Разочарование, болка, недоимък, мигове на радост и сълзи.

Спомените я отвеждат в детството и годините, прекарани с родителите ѝ. Вълнуващ и незабравим миг е, когато се научава да чете и с трепет държи книжката с приказки на Пушкин. Когато се налага да напусне родния Ленинград, тръгва с огромно количество книги на руски, еврейски и американски класици; самовар и икона.

Раздялата с Родината и близките е мъчителен, но необратим момент. Но може ли да бъде щастлива в нея? Живее във време на тоталитаризъм, система на покорство. Всеки, отклонил се от „правилния“ път (това, което изисква политическата система), бива наказан.

Бракът на Соня с датски студент я прави обект на наблюдение от страна на КГБ. Но страхът трябва да се преодолее, любовта трябва да победи. Ще замине за Дания, но ако сътрудничи и доносничи на властта. Предател ли е тази жена? Тя никога не се е колебала какво ще бъде нейното решение. Страхува ли се да се опълчи и противопостави? За жената, която е загубила детето си от първия брак, няма по-страшно от смъртта. Как ще премине „желязната завеса“ и какво ще е наказанието ѝ от КГБ?

Какъв контраст е животът, който напуска Соня, и този, който ѝ предстои! Разказите в „Кучето е здраво“ са като приказка, в която има мъка, огорчение и страдание, сълзи на щастие, вяра в доброто и победата, приказка с красив и щастлив край!