Мефистофел - Клаус Ман

Мефистофел
Автор: Клаус Ман
Обем: 448 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Кръг"
Мека подвързия
Дата на включване: 2020-05-06
Нашата цена: 15.38 лв
 

„Мефистофел” е роман за една кариера в Третия райх. Авторът уточнява в бележка накрая, че изобразява типове герои, а не конкретни портрети, но един от прототипите на Хендрик е ясен – неговият зет и съпруг на сестра му Ерика – Густав Грюндгенс.

Един актьор се продава, пренебрегвайки вкусовете и убежденията си. Романът за неговото падение е „Мефистофел“ (1936 г.) от Клаус Ман – син на прочутия европейски интелектуалец Томас Ман.

Главният герой Хендрик Хьофген от провинциален актьор става главен интендант на държавните театри, ползвайки се с благоволението на хитлеристката върхушка. За издигането си той използва всякакви средства – сплетничи, лицемерничи, мами и лъже. Превръща се в скрит Мефистофел. И макар да е напълно безчувствен, у него са останали две неща – страхът от обречената загуба на Третия райх и болезненото осъзнаване, че се е превърнал в палячо на нацистите.

„Мефистофел” е роман за една кариера в Третия райх. Авторът уточнява в бележка накрая, че изобразява типове герои, а не конкретни портрети, но един от прототипите на Хендрик е ясен – неговият зет и съпруг на сестра му Ерика – Густав Грюндгенс. Осиновеният син на Грюндгенс издейства съдебна забрана за публикуване на книгата след първото й издаване в Западна Германия. Тя продължава да излиза в Източна Германия и в чужбина и става бестселър. През 1981-ва забраната е отменена и романът е публикуван отново в Западна Германия.

Новото издание на „Мефистофел” е в превода на Никола Георгиев, последно публикуван през 1982 г. Въздействащата корица е на Дамян Дамянов.

Клаус Ман (1906–1949) е автор на романи, пиеси, разкази, критика и есета. Той е сред важните представители на немскоезичната литература на изгнанието. Извън родината си живее между САЩ, Русия, Италия, Франция... Най-популярната му творба „Мефистофел” е създадена в Амстердам, а в Западна Германия предизвиква толкова голям скандал, че веднага е забранена. Самоубива се на 42-годишна възраст.