Дивите ябълки. Избрани есета - Хенри Дейвид Торо

Дивите ябълки. Избрани есета
Автор: Хенри Дейвид Торо
Обем: 432 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Кръг"
Мека подвързия
Дата на включване: 2020-05-06
Нашата цена: 15.38 лв
 

„Удивително е как тясно историята на ябъл­ковото дърво е преплетена с човешката исто­рия.“ Така започва есето „Дивите ябълки“, чието заглавие носи този сборник с избрани текстове на Хенри Дейвид Торо. Всички те представят движението, високото „ходене“ на мисълта на големия американски автор, познат най-вече с книгата си „Уолдън, или Живот в гората“.

Настоящото издание събира за първи път десет от знаковите есета на Торо в самостоятелен том на български. „Дивите ябълки“ вдъхва нов живот на писателя и дава продължение на биографията му с надеждата, изразена от самия него: творбите му да бъдат четени с поне част от онази отдаденост, с която са били писани.

Торо е прочут със страстта си към природата. Две години той живее в пълно отшелничество на езерото Уолдън, което ражда неговия най-известен текст „Уолдън, или живот в гората”. В есетата „Ходенето“, „Дивите ябълки“ и „Есенни багри“ той също отстоява своята екокауза и изразява страха си от пагубното отношение на човека към дивата природа. Близостта му с нея не е само път към физическо здраве, но и към духовен мир. „Няма нищо по-целебно и по-поетично от една разходка из горите и полята… Покоят, уединението, дивотата на природата са нещо като панацея за мисълта ми. Това е, което излизам да диря навън.“

Сборникът „Дивите ябълки“ е съставен от проф. Албена Бакрачева. Преводът на есетата също е неин, както и послесловът и допълнителните материали в края на томчето. Корицата е на Кирил Златков.