Как да живеем. Животът на Монтен - Сара Бейкуел

Как да живеем. Животът на Монтен
Автор: Сара Бейкуел
Обем: 528 стр.
Формат в мм.: 140х215
Издател: ИК "Изток Запад"
Мека подвързия
Дата на включване: 2020-05-23
Нашата цена: 26.39 лв
 

Как да се разбираме с другите, как да противодействаме на насилието, как да се примирим със загубата на любим човек...

Как да живеем?

Този въпрос буквално обсебил ума на ренесансовия благородник Мишел дьо Монтен, чието разностранно изследване на собственото му съзнание и жизнен опит прераснало в произведение, каквото светът не познавал до този момент. В своите есета той дал израз на всичко, което минавало през ума му: вкусовете му по отношение на виното и храната, спомените от детството му, удоволствието да наблюдава как спящото куче потръпва с уши, докато сънува, събитията от чудовищната гражданска война, която опустошавала Франция. Неговите „Опити“ грабнали аудиторията на мига, превръщайки се в абсолютен бестселър. Днес, повече от четиристотин години по-късно, читателите продължават да посягат към него в търсене на приятелство, мъдрост и забавление, а не на последно място – и на самите себе си.

Първата пълна биография на Монтен на английски език за последните почти петдесет години ни разказва за живота му под формата на поредица от въпроси, които сам си е задавал, и отговорите, до които е достигал.

Великолепно замислена и изящно написана... Книгата най-вероятно ще накара още едно поколение да попадне в плена на Монтен.

Сара Бейкуел (родена 1962/63) е британски автор на нехудожествена литература. В момента живее в Лондон.

Бейкуел е роденa в морския град Борнмът, Англия, където родителите й са имали малък хотел. Когато е на петгодишна възраст, семейството започва да пътува през Индия с каравана в продължени на две години, преди да се засели в Сидни, Австралия. Там баща й работи като книжар, а майка й - като библиотекар. Тя е образована в университета Есекс в Англия и прекарва част от младежките си години, работейки в книжарниците.

Като дете често пише и започва да пише отново докато работи в библиотека в Лондон като куратор на ранно отпечатани книги в началото на 90-те години. "Умният", първата й книга, е свързана с история на съдебно дело от 18-ти век, което е намерила, четейки една от колекциите на библиотеката. През 2002 г. тя се отказва от тази работа, за да отдели повече енергия на писането. През 2005 г. публикува "Английският датчанин", която е биография на датския революционер и изследовател Йорген Джорджънсън. През 2010 г. публикува "Как да живеем", биография на есеиста от 16 век Мишел дьо Монтен.