Основни понятия в китайската мисъл и култура. Книга 5 - От китайски и старокитайски: Петко Хинов

Основни понятия в китайската мисъл и култура. Книга 5
Автор: От китайски и старокитайски: Петко Хинов
Обем: 160 стр.
Формат в мм.: 140х215
Издател: ИК "Изток Запад"
Мека подвързия
Дата на включване: 2020-05-24
Нашата цена: 10.92 лв
 

„Основни понятия в китайската мисъл и култура“ е поредица, представяща основните термини, понятия и идеи на китайската мисловна култура, които са същностни за навлизането в света на китайската философия, хуманизъм, духовност и ценности.

Всеки том включва 100 ключови понятия, подбрани и обяснени от над 80 видни китайски и чуждестранни учени.

Целта на поредицата е да предложи на читателите автентични знания по китайска философия, история, литература, изкуство под формата на кратки академични статии върху възлови понятия от тези области.

Към всяко разтълкувано понятие са дадени примери и цитати с цел улесняване на възприемането му в оригиналния смислов, исторически и културен контекст.

Поредицата е врата към духовния свят не само на историческия Китай, но и за навлизане в мисленето на съвременния Китай и на китайския народ.

Петко Т. Хинов (р. 1972) е български писател, поет, преводач и китаист. Превежда от китайски и старокитайски, руски, румънски, английски, сръбски, старобългарски и църковнославянски език. Негово дело са преводите на „Сън в алени покои“ (Цао Сюецин), „Уморен да се раждам и да умирам“ (Мо Йен), „Тридесет и шестте стратегеми“, „Нощни разговори край огни­щето“ (Уан Юнбин), „Бит и душевност на моя народ“ (Лин Ютан), „Чудните дела на съдията Бао“ (Ши Юкун) и други.