Хитлер. Том 2 - Иън Кършоу

Хитлер. Том 2
Автор: Иън Кършоу
Обем: 488 стр.
Формат в мм.: 170х240
Издател: ИК "Изток Запад"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2020-05-24
Нашата цена: 40.95 лв
 

Няма никакво съмнение, че това ще стане класическата биография на Хитлер на нашето време.

Ню Йорк Ривю

…не мисля, че книгата на Кършоу за Хитлер някога може да бъде надмината.

Антъни Бийвър, автор на „Сталинград“ и „Падането на Берлин“

„Хитлер“ на Иън Кършоу е смятана за най-пълната и завършена биография на германския диктатор.

„Мисията“ на Хитлер още от влизането му в политиката е да изтрие петното на поражението и унижението от 1918 г., като разгроми враговете на Германия, външни и вътрешни, и възстанови националното величие. Тази мисия, както е заявявал многократно, може да бъде постигната единствено с меч. „Или Германия ще бъде световна сила, или няма да има Германия“ – пише той в „Моята борба“. В края на 30-те години на XX в. Хитлер прави решителни крачки към пропастта и повлича страната си и света в една непрекъснато разрастваща се „война на унищожение“.

Във втория том на книгата си Иън Кършоу проследява най-големите триумфи на Хитлер и неговото падение.

Английският историк обръща особено внимание на ключови въпроси като вътрешната динамика на Третия райх, природата на нацисткия радикализъм, Холокоста и нестабилността на европейския свят, от която Хитлер се възползва толкова ефективно. С приближаването на тътена на оръдията до Берлин фокусът на книгата се свива – за да покаже отблизо последните дни на германския диктатор в клаустрофобичния бункер под Райхсканцеларията.

С брилянтния си анализ Иън Кършоу ни позволява да разберем Адолф Хитлер както никога досега; и най-вече – неговата мотивация и механизмите на неговата власт.

Иън Кършоу (р. 1943) е един от водещите експерти по историята на нацистка Германия и Адолф Хитлер. До пенсионирането си е професор по модерна история в Шефилдския университет. За приноса си към историята е отличен с германския орден „Федерален кръст за заслуги“. През 2002 г. е удостоен с рицарско звание, а през 2004 г. е награден с медал „Нортън Медликот“ от Историческото дружество в Лондон.

Бил е консултант по история на документални поредици на Би Би Си, сред които The Nazis: A Warning from History, War of the Century и Auschwitz. За двутомната си биография на Хитлер Hitler 1889–1936: Hubris и Hitler 1936–1945: Nemesis получава литературната награда за история „Улфсън“ и наградата „Бруно Крайски“ в Австрия за политическа книга на годината. Най-новите му книги са To Hell and Back: Europe 1914–1949 и Roller-Coaster: Europe, 1950–2017.