Боровите острови. Автентичен пътеводител на японските самоубийци - Марион Пошман

Боровите острови. Автентичен пътеводител на японските самоубийци
Автор: Марион Пошман
Обем: 204 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Вакон"
Мека подвързия
Дата на включване: 2020-06-03
Нашата цена: 15.47 лв
 

НОМИНАЦИЯ ЗА НАГРАДА „МАН БУКЪР“ ЗА 2019 г.

Всичко започва, когато Гилберт Силвестер, немски университетски преподавател, обвинява съпругата си в изневяра. След това напълно неочаквано той се качва на първия самолет за Токио, за да избяга от ситуацията и от съпругата си. На летището попада на пътепис на класическия поет Башо, а малко по-късно в една от станциите на метрото в Токио се сблъсква с отчаян студент, решил да се хвърли под влака, понеже се е провалил на кандидатстудентските изпити. Гилберт го спасява, но открива, че в раницата си студентът носи странно четиво: подробен пътеводител-наръчник на японските самоубийци. Така двамата решават да предприемат пътешествие из местата, описани от стария японски поет, но и препоръчвани в пътеводителя като най-подходящи човек да сложи край на живота си. Те странстват из мрачни гори с разпръснати по земята човешки кости, катерят се по кратери на вулкани и непристъпни скали с неповторима красота. Гилберт се запознава с една различна Япония и с едни други японци. При пътешествието проличава огромната разлика в манталитетите на европееца и на японеца, между светлината и мрака, между фройдисткия свръхчовек и тъмните богове на шинтоизма. И отново изплува вечният въпрос: дали животът в крайна сметка не е само един сън?

Книгата на Марион Пошман е роман-откритие и се чете на един дъх. Обратите следват един след друг, а краят е едновременно очакван и изненадващ: ще има ли японско самоубийство?

„Боровите острови“ е номиниран за престижната литературна награда „Ман Букър“ 2019 г.

Марион Пошман е намерила прекрасен подход за създаването на „Боровите острови“, лаконично, прозрачно като японско ювелирно произведение на изкуството, което става все по-изящно с нанасянето на ново покритие и полирането на нови слоеве."

Андреас Платхаус, „Франкфуртер алгемайне цайтунг

Не само историята, но и героите се развиват с интересна динамика. Както в по-ранните романи, Марион Пошман е недостижима в езиковия дизайн на поетичните си пространства.

Майке Албат, „Дойчланд Функкултур“

Марион Пошман е родена през 1969 г. в град Есен. Детството и минава в Мюлхайм ан дер Рур и в Есен, провинция Северен Рейн-Вестфалия.

От 1989 до 1995 г. следва германистика, философия и славистика в Бон, а от 1992 г. продължава образованието си в Берлин. Учи и драматургия в Берлинския Университет на изкуствата.От 1997 г. до 2003 г. Марион Пошман преподава немски език на ученици в основно училище по немско-полски проект.

Пошман е сред големите таланти на съвременната немска литература и автор със световна известност.Носител на множество литературни награди и отличия за поезия и проза. Романът „Боровите острови“ печели Германската награда за книга на годината за 2017 г. Член на Немската академия за език и литература в Дармщат, Член на Свободната академия на изкуствата в Хамбург, както и на германския ПЕН-център.

Живее в Берлин.