PINK - Яня Видмар

PINK
Автор: Яня Видмар
Обем: 176 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Емас"
Мека подвързия
Дата на включване: 2020-06-13
Нашата цена: 10.01 лв
 

Янца е ученичка в гимназията и като всяко младо момиче има мечти. Да намери своето момче, да бъде красива и харесвана... Но най-голямата ѝ мечта е да има дънки, истински западни дънки. „Глупости - ще кажат днешните тийнейджъри, - какъв ѝ е проблемът?“ Проблемът на Янца е във времето, в което живее - краят на 70-те, началото на 80-те години на миналия век. И в държавата - социалистическа Югославия. Време и място, в което банани се ядат само по Нова година, „западна музика“ се слуша по прекарани скришом през границата плочи, всички младежи са „титови“, а самият вожд Тито виси над главите на учителите във всяка класна стая. А дънките - да, дънките се внасят само контрабанда и са залог, за да бъдеш забелязан от „прогресивните“ в словенския град Марибор.

А Янца иска да бъде забелязана. Затова минава през всички модерни веяния на масовата култура - хипарка, пънкарка, диско маниачка... За да намери накрая кънкьора Мирч, своя идеал.

Силно автобиографично обагрена, книгата PINK разказва за времето на социализма с лек хумор, но и с носталгия по младостта. Удостоена е с Националната награда на Словения за детско-юношеска литература „Вечерница“.