Познавам тези диктатори - Уорд Прайс

Познавам тези диктатори
Автор: Уорд Прайс
Обем: 286 стр.
Формат в мм.: 140х200
Издател: ИК "Еделвайс"
Мека подвързия
Дата на включване: 2020-06-24
Нашата цена: 14.56 лв
 

Какво биха писали днес историците за Адолф Хитлер и Бенито Мусолини, ако двамата бяха загинали през 1937 г. и Втората световна война не се беше състояла? От днешна гледна точка е почти невъзможно да отговорим на този въпрос, без да се абстрахираме от това, което се случва в действителност до тяхната смърт през 1945 г. Затова са толкова интересни фактите, представени от Уорд Прайс през 1937 г. в книгата му „Познавам тези диктатори”. През неговите очи ние успяваме да разберем как са възприемали германския Фюрер и италианския Дуче немалка част от европейците по онова време.

Уорд Прайс е английски журналист във вестник „Дейли Мейл”. През 20-те и 30-те години на миналия век той често посещава Германия и Италия и пише много кореспонденции за своя вестник. Няколко пъти интервюира Хитлер и Мусолини и бързо печели доверието им. По тази причина често се оказва в обкръжението на двамата диктатори и така става пряк свидетел на начините им на управление. А те оставят един от най-значимите отпечатъци в човешката история изобщо. Това позволява на Прайс да скицира в настоящата книга един профил на техните личности, доста различен от този, който ние имаме в представите си днес. Освен чисто биографичните бележки за Хитлер и Мусолини Уорд Прайс ни дава ценна информация за личния живот и чертите на характерите им, като прави и интересна съпоставка между двамата, описвайки любопитни случки от ежедневието им, на които е станал пряк свидетел. Разбира се, като представител на британската преса, отделя голямо внимание и на отношенията между Великобритания и управляваните от Фюрера и Дучето Германия и Италия.

Уорд Прайс е британски журналист, роден през 1886 година. След като посещава Сейнт Катринс Колидж в Кембридж, започва веднага журналистическата си кариера.

Почти целият му професионален път преминава в лондонския ежедневник Дейли мейл, за който пътува като кореспондент по всички краища на света.

Като такъв пише кореспонденции по време на Балканската война, пътувайки заедно с османската армия. По-късно през Първата световна война изпраща и кореспонденции от Солунския фронт на английската армия, в които редовно споменава България.

През 20-те години на 20 век Уорд Прайс става една от най-влиятелните личности в концерна Associated Newspapers, който е собственик на Дейли мейл и за известен период от време заема поста на директор там.

През 30-те години придобива известност с множеството интервюта, които провежда с Адолф Хитлер и Бенито Мусолини, и с благоразположението на двамата диктатори към него. В следствие на близостта му с тях пише и книгата „Познавам тези диктатори” през 1937 г.

Това му носи обвинения в тайна симпатия към фашизма, на които той отговаря, че единствената му цел е да представи като неутрален наблюдател изявленията и вижданията на двамата диктатори на британската общественост и тя сама да си състави мнение за тях.