Ромео и Жулиета - Уилям Шекспир, превод проф. Александър Шурбанов

Ромео и Жулиета
Автор: Уилям Шекспир, превод проф. Александър Шурбанов
Обем: 176 стр.
Формат в мм.: 140х195
Издател: ИК "Изток Запад"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2020-07-29
Нашата цена: 17.29 лв
 

След Шекспировите Велики трагедии проф. Александър Шурбанов представя нов висококомпетентен и вдъхновен превод на Ромео и Жулиета, най-обичаната Шекспирова трагедия, която възпява любовта и нейното тържество над всички житейски несгоди, включително и смъртта.

Уилям Шекспир (1564–1616) е английски драматург и поет. Смятан е за най-значимия автор в англоезичната литература и един от най-видните драматурзи в световната история. Той е наричан често „национален поет на Англия“ и „Ейвънския бард“. Оцелелите произведения на Шекспир, някои писани в съавторство, включват 38 пиеси, 154 сонета, 2 дълги повествователни поеми и няколко други стихотворения. Пиесите му са преведени на всички значими съвременни езици и се изпълняват по-често от тези на всеки друг драматург.

Шекспир е роден през 1564 г. в град Стратфорд на Ейвън (Англия), в семейството на Джон Шекспир (производител и търговец на кожени изделия и общински съветник) и дъщерята на богат селянин Мери Ардън. Уилям, третото от осем деца, е най-големият син на Джон и Мери, доживял зряла възраст. Предполага се, че е посещавал безплатното училище „Крал Едуард VI“ в Стратфорд, където изучавал латински език и литература. На 18-годишна възраст сключва брак с 26-годишната Ан Хатауей, от която има три деца. В периода 1585–1592 г. започва работа в Лондон като писател, актьор и съсобственик на театралната трупа Мъжете на Лорд шамбелана (по-късно прекръстена на Мъжете на краля). Повечето си творби Шекспир пише в периода 1589–1613 г. Освен комедии и исторически драми, той пише и множество трагедии, сред които са световноизвестните и включени в настоящия сборник „Хамлет“, „Крал Лир“, „Отело“ и „Макбет“. Автор е и на редица трагикомедии, които създава главно в последните си творчески години. Шекспир умира на 23 април 1616 г. в родния си град. Редица факти от личния му живот пораждат спорове и до днес – противоречиви са мненията за неговия външен вид, религиозните му възгледи, сексуалната ориентация, та дори и авторството на някои от произведенията му.

Шекспир остава в историята като един от най-видните английски автори, който се ползва с уважението на своите съвременници още приживе, но бляскавата му слава и световно признание добиват познатите ни размери едва през XIX век. Един от най-значимите драматурзи в световната литература, Уилям Шекспир е автор на редица произведения. От тях днес са оцелели 2 дълги повествователни поеми, няколко стихотворения, 154 сонета и 38 пиеси, преведени на всички значими съвременни езици.