Последният дуел - Ерик Джагър

Последният дуел
Автор: Ерик Джагър
Обем: 260 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Сиела"
Мека подвързия
Дата на включване: 2020-08-31
Нашата цена: 13.67 лв
 

През 1386 г., няколко дни след Коледа, огромна тълпа се събира в парижки манастир, за да наблюдавакак двама мъже се бият до смърт – те трябва да докажат чия кауза е справедлива в очите на Бог.

Тази драматична история, в която главните замесени лица са рицар, оръженосец и дама, е базирана върху реални събития, случили се по време на унищожителната Стогодишна война. В мрачната и неприветлива епоха вражески войски плячкосват френските земи, лудост в обзела френския съд, схизма разделя Църквата, мюсюлмански армии застрашават християнството, а бунтове, предателства и чума излагат животите на всички на произвола на съдбата.

В центъра на историята е Жан дьо Каруж, нормански рицар, завърнал се от битка в Шотландия, който научава, че съпругата му Маргьорит обвинява оръженосеца Жак Льо Гри, стар приятел на съпруга ѝ и негов колега придворен, че я е изнасилил. Дьо Каруж завежда жалба пред още ненавършилия пълнолетие крал Шарл VI. Льо Гри обаче твърди, че е невинен, а тълпата започва да се съмнява в думите на вече бременната Маргьорит. Съдът, озовал се в задънена улица, постановява съдебен дуел, но съгласно тогавашните закони, ако рицарят загуби от оръженосеца, съпругата му ще бъде осъдена на смърт за лъжовно обвинение. Предстои свирепа битка, при която всеки от участниците в конфликтаще се изправи пред потенциално фатален край...

Макар да е нехудожествено произведение, „Последният дуел“ е изследване, базирано върху удивителен и добре документиран скандал – текстът е разгърнат и описанкато напрегнат роман и не е случайно, че режисьорът Ридли Скот реши да превърна творбата на Ерик Джагър в амбициозна холивудска продукция с Мат Деймън, Бен Афлек и Адам Драйвър.