Безупречен шпионин/твърда корица - Оуен Матюс

Безупречен шпионин/твърда корица
Автор: Оуен Матюс
Обем: 400 стр.
Формат в мм.: 168х240
Издател: ИК "Изток Запад"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2020-08-31
Нашата цена: 27.30 лв
 

За Зорге са написани над сто книги, но тази безспорно е най-добрата.

Бен Макинтайър

Историята на Зорге е необичайно предизвикателство за биографите. Син на немски бизнесмен и рускиня, той става ревностен комунист и най-добрият таен агент на Съветския съюз. Като шпионин е безупречен; прекарва по-голямата част от живота си в свят на тайни и предателства, но същевременно е непоправим донжуан и безразсъден авантюрист. Оставайки скрит пред очите на всички, успява да проникне сред висшите ешелони в нацистката партия и японския императорски двор в навечерието и по време на Втората световна война. Неговата трагедия е, че в решаващия момент господарите му в Москва се усъмняват в лоялността му. През 60-те и 70-те години на XX век Съветският съюз го провъзгласява за герой, пренебрегвайки факта, че през 1941 г., когато е арестуван в Токио, държавата го е изоставила.

Черпейки от архивите на съветското военно разузнаване, Оуен Матюс успява да вплете неговата драматична история в хрониката на най-бурните десетилетия от миналия век.

Оуен Матюс е известен британски журналист и писател с руски корени. Отразявал е събитията в някои от най-горещите точки на света през последните десетилетия – Югославия, Чечения, Афганистан, Ирак. От 2006 до 2012 г. ръководи сп. „Нюзуик“ в Москва. „Безупречен шпионин“ е сред финалистите за Наградата за 2020 г. на лондонския независим център за руска култура „Пушкин Хаус“.