Пилат - Магда Сабо

Пилат
Автор: Магда Сабо
Обем: 272 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Колибри"
Мека подвързия
Дата на включване: 2020-10-04
Нашата цена: 15.84 лв
 

Книгата „Пилат“, излязла през 1963 г., не черпи от личните преживявания на Магда Сабо, не е и на историческа тематика. Централна роля в повествованието играе умната и модерна, разведена лекарка Иза Сьоч, която кара овдовялата си майка да се премести при нея в Будапеща. 70-годишната старица е прекарала значителна част от живота си в провинцията и сърцето й не бие с ритъма на столицата. Откъсната от патриархалния свят и от обичайните си дейности, ще се справи ли тя със самотата? Или ще се вкопчи в спомена за неотдавна починалия си съпруг и сантименталните възгледи ще надделеят над рационалния комфорт? Това е територия, на която Магда Сабо е възможно най-добра: да проследява лутането на душата из лабиринтите, в които живеем, като следва нишката на най-спасителното чувство – любовта.

„Пилат“ е историята на една майка, която иска да свали от раменете на дъщеря си непоносимия товар, който представлява тя за нея. И за една дъщеря, която иска да носи майка си така, както е била носена от нея, но не знае как да го направи. Всеки читател ще се разпознае – в поне едната от двете.

Магда Сабо, която спечели българските читатели с „Вратата“ и „Улица Каталин“, е най-известната и най-превежданата унгарска писателка от ХХ век. Родена е през 1917 г. в Дебрецен. Започва кариерата си като поетеса, но успехите и признанието идват с прозаичните й творби („Фреска“, „Кажете на Жофика“, „Абигейл“, „Сърната“, „Старомодна история“, „Карнавал“, „Вратата“, „На Елиза“ и др.). В голяма част от романите си Сабо извежда на преден план силни женски характери в сложни човешки изпитания на фона на исторически събития, на които авторката е свидетел.

Няколко от романите й са с автобиографични елементи, а действието в тях се развива в любимия й роден град. Книгите й са преведени на 42 езика. „Вратата“ попада в списъка с бестселъри на Ню Йорк Таймс. Знак на признание за творчеството й са престижните награди „Кошут“ (1978), "Агнеш Немеш-Над" (2000), "Прима примисима" (2003). Умира през 2007 г. на деветдесетгодишна възраст с книга в ръка.