Ангел Куюмджийски. Живот между пропасти и върхове - Петко Мангачев

Ангел Куюмджийски. Живот между пропасти и върхове
Автор: Петко Мангачев
Обем: 256 стр.
Формат в мм.: 145х213
Издател: ИК "Колибри"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2020-10-22
Нашата цена: 17.60 лв
 

Наистина е странно защо в най-новата ни българска история – в периода между двете световни войни – името на Ангел Куюмджийски сякаш е изчезнало. Нима такъв човек никога не е съществувал? Кой е все пак наричаният от приятелите му „Куюм“?

Крачките му пресичат коренно различни хоризонти – той е издател, благотворител, финансист, търговец, консултант, дипломат и разузнавач.

Архивните, историческите и литературните източници, използвани в това документално проучване, определено говорят за действително необикновен живот, изпълнен с бързеи и обрати, а в отделни случаи те са неподатливи за обясненията на нормалната логика.

ПЕТКО МАНГАЧЕВ е член на Съюза на българските журналисти и на Съюза на българските писатели. Ратува за съхраняването на нашата историческа памет... Всред богатата му авторова библиография се открояват: Учредяване и първи международни прояви на Българския Червен кръст; Проф. Константин Кацаров – живот и дейност (1898–1980); Константин Иречек – живот и дело в България (1879–1884); Никола Вапцаров в архивите на МВР; България – Литва: Уверено по пътя на сътрудничеството; Майор Уилям Франк Томпсън – живот и дело в България; Любомир Лулчев – живот между загадки и реалности (1886–1945); Подвигът Анджело Ронкали – живот и дело в България (1925–1935), съавторство; Документална история на руските бежанци в България (1919–1944), в два тома; Атанас Буров – години на тежки изпитания (1944–1954); Генерал Казимир Ернрот – живот и дело в България; Джеймс Баучър – живот и дейност в България; Борис Христов в архивите на Държавна сигурност; Загадките в управлението на цар Борис III (1 март 1941 г. – 28 август 1943 г.).

Носител е на наградата Изящно перо 2019 на Салона за българска култура и духовност, Чикаго, САШ.

За значим научен принос към всестранните българо-литовски отношения Петко Мангачев е удостоен от Министерството на външните работи на Република Литва с медала на честта „Литовска дипломатическа звезда“ с лента.