Пламъци по сцената. Живот и изкуство на Деян Донков - Димитър Стайков

Пламъци по сцената. Живот и изкуство на Деян Донков
Автор: Димитър Стайков
Обем: 320 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Труд"
Мека подвързия
Дата на включване: 2020-11-02
Нашата цена: 18.20 лв
 

Животът и кариерата на блестящия Деян Донков представя книгата “Пламъци по сцената” от Димитър Стайков.

Актьорът е любимец на мнозина със своята експресивност, с таланта и многообразието на персонажи, които може да играе.

Забравен факт е, че на церемонията в театър „Българска армия“ за награждаването със статуетките „Аскеер“ през 2011 г. актьорът, назоваван от приятели и колеги Динката, внезапно сграбчва с две ръце бялата си тишъртка и я разкъсва, оголвайки мускулестото си тяло. На фланелката е написано: „Звездите се раждат, не се правят“.

Актьорът хвърля парчетата плат към зрителите и както се разбира по-късно, предава разкъсаната фланелка на майката на първия си син, актрисата Анастасия Ингилизова, която знаела, че в този момент момчето гледа церемонията на тв екрана. Динката оставя завет на сина си Деян Младши. Звездите не се раждат, а се създават с много труд, плам и интуиция.

Журналистите и зрителите харесват тази негова огненост в играта на сцената. В ролята на Дон Жуан е обзет от демони; магнетична харизматичност и енергия отличават партньорството му на Снежина Петрова в „Г-ца Юлия“; раздаващ се до дъното на душата си в името на свободната от забрани и условности личност е неговият Макмърфи в „Полет над кукувиче гнездо“; в „Калигула“ назовават играта му изпробване на границите, неистовост и граничност на сцената.

Деян Донков заслужено е първият носител на наградата за ярко постижение в театралното изкуство на фондация „Проф. Крикор Азарян”, връчена му на 15 март 2018 г. по време на емоционално тържество по повод 84-годишнината от рождението на проф. Крикор Азарян на сцената на Театър „Азарян” в НДК.

В книгата, разбира се, има и много любопитна информация за семейството му, за отношенията с Радина Кърджилова, за любовта му към синовете му.