Фау 2 - Робърт Харис

Фау 2
Автор: Робърт Харис
Обем: 320 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Обсидиан"
Мека подвързия
Дата на включване: 2020-11-28
Нашата цена: 16.38 лв
 

Рудолф Граф и Вернер фон Браун мечтаят за полети до Луната. Но Втората световна война променя плановете им. Вместо космически кораб немските учени създават балистичната ракета „Фау 2“, смъртоносно оръжие, което се движи със скорост, три пъти по-висока от тази на звука. В отчаян опит да обърне хода на войната Хитлер нарежда да се построят 10 000 такива ракети.

През зимата на 1944 г. Руди Граф е изпратен в Холандия да следи за успешното изстрелване на „Фау 2“ по цели в Лондон. Защото най-добре познава мощта, но и слабостите на своето творение. Макар и загубил всичките си илюзии, той е длъжен да изпълни заповедта. А тя гласи: Колкото повече разрушения, толкова по-добре.

Кей Кейтън-Уолш, доброволка към Кралските военновъздушни сили, изпитва лично ужаса от въздушните удари. Броят на жертвите расте лавинообразно. Ракетите се сипят над Лондон. За да открие площадките, от които се изстрелват, британското командване провежда рискована операция – изпраща група жени анализатори, сред които и Кей, в току-що освободената Белгия. Техните оръжия са сметачните линии и логаритмичните таблици. Залогът е краят на войната.

Житейските истории на Руди и Кей се движат по отделни траектории, в определен момент се привличат, после се отблъскват… Дали в едно друго време ще се срещнат?